Skocz do zawartości

F30 328i falujące obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kilka dni temu zauważyłem, że po zatrzymaniu samochodu i wrzuceniu P lub N silnik zaczyna wyć do 3000-4000 obrotów i nic nie idzie zrobić, bieg nie wchodzi, trzeba zgasić silnik i uruchomić ponownie. Silnik akurat był wtedy zimny, potem sprawdzałem jeszcze na rozgrzanym i problem nie wystąpił. Wczoraj po raz pierwszy zauważyłem również, że mimo trzymania nogi na hamulcu na światłach samochód 'wyrywa się' i obroty skaczą do 1300-1500. Po rozgrzaniu silnika problem zniknął. Podjadę na początku tygodnia do serwisu, ale zastanawiam się co to może być.
Opublikowano
Sytuacja bardzo nieprzyjemna :duh: co do samoczynnie wzrastających obrotów pewnie odpowiada za to elektronika a jeśli chodzi o ciągnięcie auta na hamulcu jest to konwerter w automacie mam nadzieję że to nic poważnego.A można wiedzieć ile ma przebiegu twoje BMW.
Opublikowano
  • Autor
11000. Dzisiaj trochę jeździłem i problemów z szarpaniem na światłach nie było. Aczkolwiek wycie na neutralu nie zależy od rozgrzania silnika, po trasie 50 km dzisiaj było to samo. Ale też nie występuje za każdym razem. Zobaczymy co pokaże komputer, bo nie znalazłem, żeby ktokolwiek miał podobne błędy również w innych modelach z tym silnikiem.
Opublikowano
  • Autor
Podpięty do komputera, wyskakuje błąd CD8F01, którego nie da się skasować. Niestety w internecie nie ma absolutnie żadnej informacji na ten temat. Gdzie można szukać informacji na ten temat?
Opublikowano
Przebieg twojego auta to zaledwie 11000 km nie masz gwarancji?
Opublikowano
  • Autor

USA

+ zapłaciłem połowę tego co w salonie

- nie mam gwarancji

:P

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Spytaj kolegi dziqsek lub nerwus co ten kod oznacza. To chyba nie z softu BMW - tylko z jakiegoś testera OBD?

Najlepiej podjedź do kogoś kto ogarnia dignostykę BMW.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
  • Autor
Tak, ze zwykłego testera. Po skasowaniu błędu problem ustąpił. Zobaczymy czy się pojawi. Miejmy nadzieję, że problem rozwiązany.