Skocz do zawartości

Koszty serwisowania X6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem dopiero potencjalnym właścicielem X6. Mam prośbę do osób, które serwisują auta poza ASO i chciały by się podzielić przykładowymi kwotami za takie usługi.

Patrząc na ceny części i materiałów eksploatacyjnych nie widzę jakiś rażących różnic w wydatkach między X6 a A6, czy ktoś to potwierdzi albo wyprowadzi mnie z błędu ??

ps.

Tak przyglądając się temu wymarłemu forum X6 doszedłem do wniosku, że chyba warto kupić to auto bo się chyba po prostu nie psuje i nie ma o czym pisać ;)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Po prostu to są rzadziej występujące auta i tyle.Koszty serwisu podobne do X5 .Poczytaj
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Temat ważny dla potencjalnych nabywców X5/X6.

Ameryki pewnie nie odkryję, ale każdy powtarzam KAŻDY kto nosi się z zamiarem kupna takiego samochodu (wiek/przebieg) MUSI liczyć się z kosztami tzw. pakietu startowego. Po zakupie od razu samochód poszedł do serwisu (nie ASO) i świadomie poprosiłem o wymiane wszystkiego co należało wymienić. Poszło: filtry, oleje (skrzynia, silnik i most ), płyn hamulcowy, sprężyny obie przód, żarniki ksenonów, ogarnięcie DPF, tylnie poduszki pneumatyczne, poduszka skrzyni i wiele innych drobnych rzeczy. Samochód był sprawdzany w ASO przed zakupem więc wiedziałem co jest do wymiany. Kilka innych rzeczy wyszło w trakcie już naprawy. Reasumując kupno takiego samochodu musi być świadome w przeciwnym razie może zaboleć.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie gniewaj się, ale może napisz, ile Cię wyniósł wspomniany pakiet startowy, chociaż jestem świadomy, że koszty utrzymania są jedne z większych, ale np mniejsze niż RR, czy Porsche.

Sam jestem zainteresowany, bo na wiosnę mam zamiar kupić X6, ewentualnie X5 E70.

Myślę też czasami nad Cayenne około 2010- 2011 rok (chociaż X6 bije go na głowę wyglądem, ale za to prowadzeniem Porsche na plusik lepsze), ale tutaj naprawdę trzeba liczyć się z wydatkami, bo to jednak Porsche.

Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
ok. 10% kosztów zakupu
Opublikowano

Nie wiem za co Ty tyle zapłaciłeś...bez przesady chyba że cena auta była niska że względu na te naprawy.Ja kupując E70 wymieniłem oleje ,filtry czyli standard i klocki oraz tarcze tyl to gdzie te 10% zakupu ??:):)Razem koszt wymian ok 3000 a auto za 120.000.I nawet nie byłem autem w ASO na sprawdzianie czegokolwiek bo to bez sensu było.Miernik w dłoń,jazda próbna i lekka negocjacja ceny i tyle.I nie jestem fachowcen od aut tylko zwykłym użytkownikiem

Wiadomo że porsche to inna półka i znajomy za to samo praktycznie zapłacił ok 20.000

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

10% - super, czyli jak kupię szrota za 10000 to pakiet startowy będzie 1000?

With mobilephone sent.

Opublikowano

Wydaje mi się że nie przeczytaliście mojej wypowiedzi wyżej. Poduszki tylne (adaptive drive) spręzyny , DPF I klapki, wahacz , oleje płyny filtry i kilka innych rzeczy od połączeń gumowych do żarników ksenonów o aktualnych mapach i kliku zmianach nie wspomne.

Kicaj pozwolisz że nie skomentuje twojej wypowiedzi .....

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

no sorki, napisałeś 10% wartości auta, to ile to było?

raczej nie zrozumiałeś mojej aluzji...

Opublikowano
Kolego.....to co wymieniles to nie tzw pakiet startowy tylko ponadprogramowe rzeczy więc zwykle naprawy.Nie mylmy pojęć.Też robiłem poduszki a są takie same w X5 i powiem Tobie że ktoś nieźle na kasę Ciebie naciagnal.Nie moja sprawa ale wystarczyło poszukać lepiej.Nikt nie krytykuje tego że kupiłeś i masz takie auto ale nie mylmy zwykłych napraw z pakietem po zakupie
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dla mnie pakiet startowy to to wszystko co trzeba zrobić w danym aucie z danym silnikiem zaraz po kupnie. Czy to inspekcja czy naprawy...

With mobilephone sent.

Opublikowano

Niech sobie każdy interpretuje jak chce :-:)

Idąc Twoim tokiem myślenia to kupujesz coś co wymaga włożenia od razu sporych pieniędzy czyli sprowadzone wszystko do skrótu CCC przy zakupie .Wtedy takie naprawy rozumiem

Edytowane przez sfinks311

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ano tak to jest - gdy auto jest zaniedbane, albo brak ostatniej historii serwisowej to trzeba więcej włożyć. Gdy auto pewne to na dzień dobry nic nie trzeba.

Ot taki przykład z moich ostatnich 4 zakupów - w każdym z tych aut pakiet serwisowy wyniósł 0, słownie zero, złotych...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja jednak zawsze robie pakiet serwisowy po mojemu:sprawdzenie wszystkiego, co się da jeszcze raz, oleje,płyny filtry, serwis/odgrzybianie klimy, geometria, wyważenie kół,pióra wycieraczek... dokładne sprawdzenie zawieszenia, klocków, tarcz.

Jak mam naprawdę czarno na białym, że to jest zrobione, to tego nie ruszam :mrgreen: , a auta (BMW :D ) kupuję krajowe, w 99% od pierwszego właściciela, serwisowane w ASO. Żonce nowe, ale tam pakiet serwisowy, to mały tuning :mrgreen:

Więc zawsze coś dla spokojności jak mawiał Kargul :lol: zostawiam na starcie, ale tylko później cieszę się jazdą.

Benzyna zamiast krwi...