Skocz do zawartości

Ryglowanie drzwi kierowcy-jeszcze raz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E34 525i z 1992 roku. :mrgreen:

Problem dotyczy ryglowania drzwi kierowcy (przeczytałem chyba wszystkie wątki o tym, ale nic nie znalazłem - może źle szukałem), ale do rzeczy:

Ryglowanie działa na wszystkie pozostałe drzwi poza drzwiami kierowcy. Nie mam oryginalnego alarmu, a przynajmniej tak mi się wydaje (brak diody w centr. nawiewie i jakichkolwiek objawów jego obecności). Do tej pory wyczytałem, że mechanizm ryglujący polega na tym, że jakaś zapadka opada w zamku i to nie pozwala na wyciągnięcie "cycka" od wewnątrz.

Zanim jednak rozbiorę tapicerkę może ktoś z szanownych kolegów ma inne sugestie co do możliwej usterki.

Z góry dziękuję z pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
Pytanko, czy jak zamykasz kluczem drzwi od kierowcy to ryglują się pozostałe? Problem może tkwić w nieprawidłowym ustawieniu siłownika elektrycznego w drzwiach. Aby się przekonać musisz i tak rozebrać tapicerkę.
Opublikowano

Tak, pozostałe drzwi ryglują się natychmiast bez żadnych problemów.

Jedynie drzwi od kierowcy wcale się nie ryglują, tzn. przy otwartych szybach żadnych drzwi nie otworzę tzw. bolcem oprócz kierowcy. Te dają się otworzyć bez problemu. Być może masz rację, że siłownik jest niewłaściwie ustawiony, ale wtedy byłyby chyba problemy z zamknięciem tych drzwi od kierowcy, a takiego problemu nie ma.

Od razu uprzedzę pytania: przy zamkniętych szybach i siedzeniu wewnątrz występuje ten sam problem, czyli otwarcie szyb nie ma tu żadnego znaczenia.

Pozdrawiam.

Opublikowano
u mnie wszystko sie zamyka, tylko nie drzwi kierowcy.....A alarmem są takie jaja, że nie mam diody, ale dziórka po djodzie jest....pilota też nie mam , a jak zarygluję podwójni8e to alarm się uzbraja a nawet sam się potrafi załączyć czasam. Nie wiem co rozebrać i który kabelek jest odpowiedzialny za drzwi kierowcy........
Opublikowano

Za centralny zamek (a raczej jego prace) jest odpowiedzialna centralka pod siedzeniem.

Jak nie wiesz ktory kabel idzie do przednich drzwi to wystarczy zdemontowac boczek i bedzie wszystko jasne.

Jezeli w aucie nie dziala ryglowanie jednych tylko drzwi (nie mowie o zamknieciu tylko o ryglu) to podejrzewam ze zostal uszkodzony silownik od rygla w drzwiach a nie modul (zwlaszcza ze reszta sie rygluje).

Mysle ze nalezy najpierw zajrzec do tych drzwi.

Kolejna sprawa jest taka ze zamki w e34 sterowane sa elektrycznie tzn kluczyk w zamku jak sie przekreca to naciskane sa takie mikrostyki. Byc moze impuls idzie do centralki ale nie wraca do rygla w tych drzwiach. Sprawdz dobrze wszystkie kable w drzwiach.

Opublikowano

Czyli nie obejdzie się bez zdejmowania tapicerki. Poza tym poprzedni właściciel samodzielne zamontował sobie alarm i prawdopodobnie coś mógł namieszać, gdyż alarm reagował wyłącznie na otwarcie drzwi od kierowcy. Nie mniej jednak wielkie dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam.