Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

koledzy czy ktoś może mi podpowiedzieć co zrobić z tylną lampa na klapie która przestała świecić. Chodzi mi o te czerwone paski to chyba jest led bo auto jest z 2010 r . Nowa kosztuje 600 zł

Opublikowano
Witam

koledzy czy ktoś może mi podpowiedzieć co zrobić z tylną lampa na klapie która przestała świecić. Chodzi mi o te czerwone paski to chyba jest led bo auto jest z 2010 r . Nowa kosztuje 600 zł

Są firmy naprawiające te ledy - znajdziesz bez problemu w necie.

Zawsze też za 100-150 zł mozesz kupić uzywkę.

Pzdr

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zanim kupisz lampę, czy odeślesz gdzieś płytkę warto najpierw sprawdzić połączenie w kostce.

Przed świętami zaczęła mi "świrować" (w prawdzie w F25) prawa lampa na zderzaku. Raz świeci, raz nie, a czasami ledwo się jarzyła. Poczytałem na forum i w sobotę przed świętami rozkręciłem lampę i polutowałem to tu, to tam na płytce. Złożyłem całość i ... świeci! elegancko. :D BRAWO JA!

ALE po 5 minutach zgasło! :/

Lekko mnie to zirytowało, rozkręciłem lampę znowu, płytkę i przewody powykręcałem pomiętoliłem. Świeci! :) Znowu tylko przez parę minut!

Zaciąłem się w sobie i "albo ja albo ona"! podłączyłem lampę na przewodach dodatkowych by mieć wszystko na dłoni i zacząłem sprawdzać, gdzie nie styka. podejrzewałem wszelkie luty i przewody. I okazało się, że w moim przypadku winne były styki w głównej złączce do lampy (ta wtyczka co trzeba ją wyjąć z lampy zanim dobierzesz się do żarówek). Lekko ponaginałem piny, popsikałem preparatem do złączek i ... świeci ładnie! Już któryś dzień z rzędu i bez zastrzeżeń!

Czyli jednak BraVo JA! :D

Tak więc jeżeli nie boisz się śrubokręta i napięcia 12V sprawdź złączki (wszystkie - te wewnątrz lampy też), później rzeczywiście płytka, a jak nie to kup uszkodzoną lampę (np. bez mocowań) i wymień tylko płytkę :)

pozdr i powodzenia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

..... tutaj masz krok po kroku jak sie za to zabrac ( w j. angielskim ) - nic innego nie znalazlem , mam nadzieje ze pomoze :D

Third Brake Light Replacement

http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=632196

Nr Czesci : 63213440408 (63-21-3-440-408)

Czesto przepalona jest dioda [ 1N4004 ] ( 20 szt. kosztuje ok 1,95 EURO ) . Wlutowac nowe i juz :cool2: tak jak na filmie :

drittes Bremslicht defekt, leuchtet schwach, Tutorial, how to fix a brake light

Pozdrawiam Andrzej