Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Może jest tu jakiś kolega, który mieszka w DE i się orientuję. Niedługo będę chciał rejestrować auto z US w Niemczech no i teraz pytanie, jak to ogarnąć.. o ile w PL nie ma problemu, to w DE wszystko jest dużo bardziej restrykcyjne.

Niestety mieszkam tu 3 mc i niemiecki mi za grom nie wchodzi... a po angielsku niestety nie wszędzie się da.

Poniżej mam info od urzędu rejestracyjnego ;

gültiger Personalausweis

- ggf. eine Vollmacht (siehe Anlage)

- Certificate of title zum Fahrzeug und ggf. die Kennzeichen

- Rechnung oder Kaufvertrag

- Zoll-Unbedenklichkeitsbescheinigung

- Gutachten nach § 21 StVZO und ggf. eine Ausnahmegenehmigung

- eVB (elektronische Versicherungsbestätigung „7-stelliger Code“)

- SEPA-Lastschriftmandat zum Einzug der Kraftfahrzeugsteuer (siehe Anlage).

No większość jasna, ale ten 21 StVZO to ehh, zamówiłem z BMW datenblatt, ale to co dostałem to porażka, 17 pozycji, które i tak wiele nie mówią.

Pozdrawiam,

Patryk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwię się, że potrzebują rachunek, no ale może coś się zmieniło. Na pewno potrzebna jest homologacja i to musisz zamówić w ASO BMW. Tego dotyczy prawdopodobnie właśnie ten paragraf 21.
Opublikowano

Hm, zamówiłem i dostałem, tylko to co mi wysłali po numerze VIN to trochę śmiech... no i skasowali 285 eur, 17 pozycji na ddokumencie, w pozycji co2 emission - nieznana, tylko na drugiej kartce, że spełnia normy euro 6 i jest sulev... chociaż chyba nie jest.

Normalnie mnie kurwica strzeli...

Chcą fakturę/rachunek i to przetłumaczoną na niemiecki... podobno tylko tytuł może być po angielsku.