Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłem niedawno E34 :D i chce włożyć do niego sprzet audio. Chodzi mi o pefesionalna zbudowę wykonaną przez firmę się tym zajmującą tzn:

- Bagażnik- trzy głośniki typu Subwoofer. Dwa wbudowane obok nadkoli oraz jeden wbudowany w podłokietnik tzn oparcie tylnej kanapy

- Kondensator jeszcze nie wiem w którym miejscu

- Wzmacniacz prawdopodobnie na środku bagażnika obudowany plexą

Co myślicie o takiej zabudowie? Może byście coś w tym zmienili albo dodal lub od początku podsuli byście mi swój pomysł.

Jestem z woj. śląskiego i bylbym wdzięczny za adresy firm z tego województwa. Sprzęt bedzie mój i chodzi mi tylko o fajna zabudowę jego w bagażniku.

Opublikowano

mobile

bedzin droga z sosnowca do bedzina

Opublikowano
Bagażnik- trzy głośniki typu Subwoofer

Po co ci 3 suby? :duh: Bedziesz startowal w dB Dragu? :8) Robisz muze dla siebie czy dla innych? Tzn. chcesz sie lansowac pod dyskoteka i zarywac puste panieny na zimny lokiec czy chodzi ci o dobre brzmienie wewnatrz auta? Jesli chcesz lansu to napchaj JBL Power w rozmiarze XXL az sie auto ugnie pod ciezarem (bedziesz mial od razu glebe bez wymiany sprezyn), zapakuj trzy monobloki plus dwie dwukanalowki pod zestaw przedni (oczywiscie 2 x 2-drozny), do tego neony, pioneera z delfinkami, biale zegary z niebieskim podswietleniem i stroboskopy zamiast swiatel pozycyjnych :mrgreen:

A jezeli chcesz super brzmienie to zupelnie nie tedy droga...

Napisz o co ci chodzi to podsune ci moze jakies pomysly :8)

Bylo: E32 735iA, E36 325TDS, E34 525iA

Jest: E39 523iA, E46 330d

Opublikowano
A moze on chce miec 3 suby to czemu mu to odradzacie a neonki by fajnie wygladały zebys podswietlił bagznik jak zrobisz zabudowe trzymam za ciebie kciuki :clap:
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano

gdyby chlopak mial e36 (dzis nawet ogladalem takie w basserze) to jeszcze mozna sie o cos takiego pokusic ale w e34 takie zabawy troche nie pasuja... to tak jakbys sobie w klasycznym jag'u zalozyl diody i neony. po prostu to nie ten styl, to tam nie pasuje, chyba ze caly ten sprzet bedzie naprawde dobrze ukryty... tyle ze wtedy nie ma sensu montowac 3 subow bo nieporownywalnie lepszy do tego zadania bedzie hi-end. w tym przypadku nawet cenowo hi-end nie wyjdzie duzo drozej... bo czym naglosnic te 3 suby? Jednym piecem? Tego sie nie da tak zrobic. To trzeba zrobic na monoblokach jezeli to ma miec sens, a trzy w miare dobre piece to 1500zl po cienkich kosztach szukajac w uzywkach.

ale co do jednego masz racje boss... to nie moje auto, nie moja kasa i nie ja tego bede sluchal :8) ale skoro ktos porusza taki temat na forum to chyba po to aby uslyszec rozne opinie a nie tylko "tak, swietny pomysl", "zrob tak jak mowisz", "bedzie dobrze"...

e34 to piekny, klasyczny woz, ktorego naprawde nie godzi sie zamieniac w choinke... oczywiscie, zmieniac, ulepszac, personalizowac - ale z glowa i wyczuciem stylu.

Opublikowano

no to się podepnę, może ktoś podpowie..

mam seryjne głośniki - 6 sztuk i "prawie" wystarczająco jak dla mnie to gra...

jedyna zmiana to sam grajek - zamiast fabrycznego buissnes jakiegoś tam jest teraz Becker mexico pro

macie jakieś pomysły żeby niedużym - naprawdę niedużym :mrgreen: - kosztem coś poprawić. Generalnie chodziłoby o ciut większą dynamikę przy niższym poziomie głośności

Wstawić jakiś tani piec i bas? - ale jak i gdzie montować? Generalnie nie chciałbym robić jakiś skrzyń w bagażniku - jak już to myślałem o "przypięciu" głośnika do przegrody, tak żeby od podłokietnika z tyłu krzyczał. Tylko że nie mam tam otworu i musiałbym go ciąć... a nie wiem czy tak można i czy to ma sens.

Poza tym, ale to już nie od razu - wymieniałbym pewnie głośniki - przynajmniej gwizdki, więc jeśli macie jakieś sugestie to będę wdzięczny

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

nalezaloby wymienic wszystkie głosniki - to podstawowa sprawa przy przerobce - wszystko na oryginalnym okablowaniu - koszt niezawielki a efekt bedzie napewno przyzwoity - pod warynkiem ze dobierzesz odpowiedzie glosniki... - jak dasz subwoofer do bagaznika , to wtedy na pozostalych glosnikach mozesz zjechac z basami - wtedy mozesz je bardziej obciazac => bedziesz mogl glosniej sluchac bez znieksztalcen

co do subwoofera - juz to przerabialem - sprawdzalem u siebie rozne sposoby - glosniki w bagazniku zabudowane z boku , w otworze od podlokietnika - efekty byly marne - jedyne wyjscie zeby miec dobry bass to dobra skrzynia + wzmacniacz - ja kupilem skrzynie jbl gtb1200e + wzmacniacz 2-kanalowy kenwood kac-626 - do tego oczywiscie cale okablowanie

jakbys mial wiecej kasy - wzmacniacz 4-kanalowy - porzadne glosniki na przod + podpinasz pod 2 kanaly z wzmacniacza , pozostale dwa kanaly mostkujesz i napedzasz nimi subwoofer , tylne glosniki napedza radio - rozwiazanie bardzo dobre - i tez za przyzwoite pieniadze mozna to zrobic

Opublikowano

Dzieki Ficek za informacje poszukam adresu i skontaktuje się z nimi.

------------------------------------------------------------------------------

Streetfighter po pierwsze chodzi mi o jak najlepsze brzmienie wewnatrz auta nie a nie jak to inni myślą „jeszcze nie widzą ale słyszą jak jedzie”. Jeśli bym tak chciał to nie pisał bym o 3 subach tylko o jednym głośniku JBL tubie lub obudowie subooferowej i wzmaku. Od tego tablica rejstracyjna drga i efekt jest daremny.

Znam gościa miał w Civic wzmaka Jbl gto 4000 i głośnik Jbl 1000W Tylne głośniki na półce pioneerki 6x9 100w Rms. Na początku głośnik był w obudowie własnej roboty typu sub. Grało mu to bo musiało grać bas był niesamowity ale co z tego. Byle jak zrobiona obudowa z płyty paździerzowej :? jednym słowem daremne. Teraz wymienił na tubę lecz posiada ten sam głośnik. Efekt o wiele lepszy ale......... Widok w bagażniki negatywny. Leżąca tuba przywiązana pasami jakie można dostać na giełdzie do bagażów na przyczepkach.

Streetfighter wracając do Twojej wypowiedzi to na początku wygłuszenie całego auta, Poprowadzenie od początku całej instalacji, zmiana oryginalnych głośników. Na pewno nie będzie zamontowana żadna tuba lub pudło bo to jakoś nie podoba mi się. Chodzi mi raczej o ładną zabudowę audio miej więcej jak zdjęcia poniżej

http://www.frequence.dk/sites/frq-int/images/xetec-sinsheim-2005.jpg

Taka zabudowa subów jest niezła lecz nic z bagaźnika :D

http://www.hometheaterhifi.com/volume_10_1/ces-2003/images3/mcintosh-car-audio.jpg

Ta zabudowa jest gonda uwagi "ekonomiczna"

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.tuninguj.com.pl/img/car%20audio/car_audio_26.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.tuninguj.com.pl/img/car%20audio/car_audio_27.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.tuninguj.com.pl/img/car%20audio/car_audio_29.jpg bardzo ładna

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.tuninguj.com.pl/img/car%20audio/car_audio_32.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.tuninguj.com.pl/img/car%20audio/car_audio_34.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.tuninguj.com.pl/img/car%20audio/car_audio_38.jpg Albo coś takiego :D

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.tuninguj.com.pl/img/car%20audio/car_audio_39.jpg

------------------------------------------------------------------------------

Jeśli chodzi o wygląd auta to nie będzie to żaden super tuning bo nie tedy droga. Modyfikacje typu:

Obniżone zawieszenie

Polerowane 17 lub 18

Mała dokładka przedniego i tylnego zderzaka

Dokładki progów

Wydech raczej bez zmian (podwójna końcówka i strumiennica, wydech troszkę głośniejszy od seryjnego)

Ciemne szybki

Zależy o co Ci chodziło z neonami. Jeśli na zewnątrz to absolutnie odpada, jeśli co to do oświetlenia bagażnika można się zastanowić. Pioneer z delfinami raczej nie. Stawiam na JVC KD-AVX1 lub JVC KD-AVX2, pioneerka serii AVH, AVIC. Białe zegary odpadają jedynie nad czym będę się zastanawiał to chromowane obwódki wokół zegarów. Przecież to nie będzie dyskoteka lecz „poczciwy” samochód. Dyskotekę można robić w maluchy, z tyłu półka i 4 głośniki boschamana każdy po 400W :mrgreen: . Na sprzęt hi-end raczej nie wystarczy pln’ów, ale z dobrej półki sprzęt to tak :P

Doradźcie bo jestem zdezorientowany dlatego piszę tu na forum żebyście coś doradzili albo podsunęli swój własny pomysł..

Opublikowano

OKTAW, dobrego audio nie da sie zrobic tanim kosztem :roll: Pamietaj o tym ze glosniki Nokia w BMW sa dokladnie policzone pod miejsca w ktorych graja i sama wymiana glosnikow nie koniecznie musi przyniesc dobre efekty, a juz na pewno nie pod fabrycznym radyjkiem. Fabryczne glosniki maja slabiutka moc, lekkie papierowe membrany i byle radio potrafi je rozkulac do tego stopnia ze nawet idzie z nich jakis bas :8) Natomiast w przypadku mocniejszych i twardszych midbasow (zwlaszcza 16-tek) zabraknie mocy zeby ruszyc membrany. Przerabialem to wiele razy i wiem co mowie :dance:

XSILVER, cytuje twoja wypowiedz:

jakbys mial wiecej kasy - wzmacniacz 4-kanalowy - porzadne glosniki na przod + podpinasz pod 2 kanaly z wzmacniacza , pozostale dwa kanaly mostkujesz i napedzasz nimi subwoofer , tylne glosniki napedza radio - rozwiazanie bardzo dobre - i tez za przyzwoite pieniadze mozna to zrobic

Jaki widzisz sens napedzania tylnych glosnikow radiem skoro bedzie porzadny przod + subwoofer zapiete czterokanalowka? Przeciez pierwsze co nalezy zrobic przy takiej konfiguracji to odlaczyc tylne glosniki ktore pod radiem beda pierdziec a nie grac zanizajac poziom calego systemu :!: Chyba ze nadal wierzysz ze te wbudowane koncowki mocy w radyjku faktycznie maja cos wspolnego ze wzmakiem :mrgreen:

ASTENIK, twoja koncepcja jest dla mnie nadal troche niejasna :8) Piszesz ze zalezy ci na dobrym brzmieniu a po chwili dodajesz ze nie masz kasy na hi-end... ale na zabudowe trzech subow w bagazniku kase masz :mad2: Jest to dla mnie nielogiczne bo zaczynasz myslec o zabudowie od konca :8) Najpierw powinienes zrobic bardzo dobry przod (bo przod to 90% muzyki ktora slyszysz), do czego wystarczy ci 2-drozny system za okolo 1500zl albo 3-drozny za okolo 2000zl + dobry wzmak 4-kanalowy (do 3-droznego) lub 2-kanalowy (do 2-droznego). Cenowo to jakies 2500zl (2-way) lub 3000zl (3-way). A w 3000zl ciezko ci sie bedzie zmiescic z ta cala zabudowa bagaznika (tym bardziej jezeli nie bedziesz tego robil sam) - chyba ze oprzesz to na dosc tanich komponentach ale wtedy z jakoscia nie bedzie to mialo wiele wspolnego.

Podsumowujac, jezeli chcesz zeby te trzy suby w bagazniku naprawde mialy sens to razem z reszta zabudowy, systemem przednim, instalacja, wytlumieniem itp. licz okolo 7-8 tys.zl. I wtedy to beda klocki "z dobrej sredniej polki" :8) Bedzie to lupac, wyginac blachy i odbijac pluca ale do hi-endowego brzmienia bedzie nadal daleko.

Opublikowano

wszystko sie zgadza - tylko trzeba sie ograniczyc z kosztami...

wiem ze najlepiej wpakowac 2 wzmacniacze i napedzac nimi caly sprzet - ale to sie wiaze z kosztami - wiec albo tanim kosztem srednie granie , albo kupa kasy i porzadny sprzet ....

dla potrzeb zwyklego uzytkownika mozna tanim kosztem zrobic przyzwoity system

Opublikowano

Tak, ale tani system to tez pojecie wzgledne :8) Nie wszystkich namawiam do hi-endu ale niech ludzie przynajmniej maja swiadomosc gdzie jaki glosnik powinien grac, co to jest scena dzwiekowa i jak ukierunkowac glosniki zeby graly najlepiej. Dla mnie glosniki w tylnej polce to zupelne nieporozumienie, po prostu kase wydana na nie lepiej dolozyc do dobrego przodu. Podobnie, jak ktos ma ograniczone mozliwosci budzetowe to powinien budowac system po kolei, a nie wszystko naraz. Mozna kupic najpierw dobry zestaw na przod + wzmak, a potem odczekac troche az bedzie gotowka i dokupic np. subwoofer. to wszystko podpiac mozna pod jedna czterokanalowke i zagra to bardzo dobrze tanim kosztem. Przykladowo: zestaw 2-drozny AD6, DLS R6A, Morel Pulse lub Infinity Kappa Perfect 6.1 (wybor jest tutaj spory do 1000zl), wzmacniacz Ground Zero 4200, Steg QM 75.4, Genesis Profile Four, Infinity Reference - wybor tez jest spory w okolicach 1000zl :D

Tak wiec mozna z kwota 2000zl na sam sprzet mierzyc juz w dobrej klasy sprzet, nie hi-end ale bardzo przyzwoita srednia polke. Razem z okablowaniem, wytlumieniem i skromna zabudowa spokojnie miescimy sie w 2500-3000zl. A to naprawde nie jest jakas wielka kwota za dobre audio.

• 2 tygodnie później...