Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

mam następujący problem. Po włączeniu zapłonu, jak również później odpaleniu auta, z głośników zaczyna wydobywać się sygnał, jest on stały ze wszystkich czterech głośników, niezależnie od głośności. Po wyłączeniu auta/zapłonu sygnał znika... Poniżej filmik jak to wygląda:

Radio to BMW Professional, auto jest z 2009 roku. Nie wiem czy to mogło mieć wpływ, ale w ubiegłym roku przyciemniłem szyby co wiązało się z odpięciem wszystkich czterech głośników, wymieniłem żarówki oświetlenia kabiny na LED oraz trzy miesiące temu dołożyłem podświetlenie w nogach poprzez podpięcie do modułu, jak w tej instrukcji: viewtopic.php?f=161&t=257980&p=1930114&hilit=pod%C5%9Bwietlenie+n%C3%B3g#p1930114

Problem pojawił się niedawno, w ciągu kilkunastu dni.

Czy ktoś ma pomysły co może się dziać i jak zaradzić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź akumulator testerem i napięcia przed i po włączeniu elektryki.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Dzięki, dam znać jak sprawdzę, nie mam pod ręką miernika.

Teraz zauważyłem, że chyba jednak zapłon nic do tego nie ma, ponieważ to zależy od tego czy radio jest włączone. Nawet jak auto nie jest na zapłonie, a włączę radio to sygnał się pojawia (zapłon powodował że radio samo się włączało). Dodatkowo zauważyłem, że oprócz sygnału, w momencie gdy odpalam muzykę z CD, w głośnikach słychać jakby dźwięk odpalanej płyty, jej rozruch. Może coś z radiem- sygnałem które wysyła jest nie tak?

Opublikowano
Sprawdź akumulator testerem i napięcia przed i po włączeniu elektryki.

Sprawdziłem akumulator, wszystko wygląda w porządku przed i po włączeniu zapłonu powyżej 12V, na włączonym silniku powyżej 14V

Nie mam pomysłu, w następnym tygodniu wybieram się do elektronika :/

Opublikowano

Cześć,

Mam to samo u siebie, daj znać jeśli uda Ci się wyeliminować ten dźwięk.

U mnie pojawił się po wymianie radia z business na professional.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie,

wracam do tematu po przerwie. A więc tak, skorzystałem z porady specjalisty od car audio, który po zapoznaniu się z problemem stwierdził, że jest to wina radia które trzeba wymienić, najlepiej na jakieś inne nie oryginalne, bo radia BMW są słabej jakości. W moim przypadku nie wchodziło to w grę żeby szpecić panel nieseryjnym sprzętem.

Dziś trochę z ciekawości, a trochę z nadzieją, że uda mi się coś naprawić wyciągnąłem radio z panelu "na wierzch", a następnie delikatnie pokręciłem taki czarny "ciuciek" który jest z tyłu radia. O dziwo po włączeniu radia/włożeniu kluczyka do stacyjki sygnał znikł... Znikły też dziwne odgłosy w głośnikach "napędzanej płyty". Sami zobaczcie na filmiku

Wmontowałem radio na swoje miejsce i póki co jest OK...

Opublikowano

Super, to ja dzisiaj też spróbuje zrobić to samo.

Mam nadzieje, że sygnał zniknie.

P.s. Nie ma to jak rada specjalisty - wymienić na inne radio.... Żenada.

Opublikowano

Hej,

Wysunąłem radio bez odpinania wiązki, odkręciłem i przykręciłem tą czarną osłonę śruby o której piszesz, ale nic to nie dało (i raczej nie mogło, bo to zwykła osłona gumowa metalowej śruby na której opiera się radio w kieszeni).

Natomiast zachęcony Twoim sukcesem zacząłem dosyć silnie poruszać kostkami wraz z wiązkami przewodów od radia i nagle cichy sygnał z glośników zniknął :dance: .

Pojeździłem już jeden dzień i jest OK, mam nadzieje że nie wróci. Uważam, że problem tego ciągłego sygnału, który mieliśmy był w kostkach elektrycznych i może braku dobrego połączenia elektrycznego.

P.s. Jestem mega szczęśliwy, że udało sie ten problem rozwiązać, bo już myślałem, że będę musiał szukać innego radia.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

No i gitara!

Swoją drogą ciekawy problem. Ja nigdy wcześniej radia nie poruszałem, a już na pewno nie wykręcałem...

tak czy inaczej dobrze, że problem rozwiązany,

pozdrawiam