Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem zainteresowany kupnem e90 320d, ale ostatnio zastanawiałem się nad e87 118d lub 120d. Ma ktoś z was jakąś wiedzę w temacie porównania tych samochodów?
Opublikowano

Miałem e90 i e91 oraz e87 i e81

Auta maja identyczne zawieszenia, komfort jazdy podobny - ilość miejsca także bardzo zbliżona. jakoś materiałów takze bardzo podobna (ale jedynka tylko po lifcie - inna deska, inne boczki)

Jak miałbym wybierać to tylko 1er w automacie na Mpakietowym zawieszeniu - genialne połączenie ale trudne do znalezienia (ja taką miałem)

Opublikowano
nie wiem skąd wy bierzecie, żę jakość materiałów jest bardzo podobna i miejsce. Mam i jedno i drugie, stoi pod domem, jakość materiałów w 3 jest dużo lepsza niż w 1 a w szczególności deska rozdzielcza gdzie w jedynce cała jest praktycznie z plastiku a gora jest tylko oklejona jakimś winylem, w trójce jest całą gumowa. Jedynka też ma dosyć dużo plastikowych tandetnych plastików. Miejsca w 3 jest duuuużo więcej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No tak, mam (kombi) E91 przedliftowe, i 3-drzwiowe E81 poliftowe.

Ogólnie jakość wykonania wnętrza jest zbliżona i jak dla mnie na dobrym poziomie. Podobno w E81/87 LCI jest wyraźnie lepiej niż przed liftingiem w kwestii jakości wnętrza.

Ciężko mi porównać oba auta, bo mają one zupełnie różne silniki: M57N2 3.0d 231KM i N47D20 143KM+Power Box. 3.0d to sprawdzony klasyk, a N47 143KM jeździ w E81 całkiem nieźle i zawsze można go podkręcić do 175-185K jeśli komuś będzie za mało, u mnie na razie wystarcza Box (różnica jest odczuwalna).

Różnica w spalaniu jest raczej niewielka biorąc pod uwagę ciężar,szerokość opon i wielkość obu aut, i wynosi około 0,7 l /100km przy zbliżonym rybie jazdy - oczywiście dla niektórych osób ta różnica będzie większa, wszystko zależy od prawej stopy :wink:

E81 jeździ na co dzień żona, a wcześniej jeździła 5 lat E91 - ona teraz woli zdecydowanie E81, ponieważ to mniejsze auto, łatwiejsze do ogarnięcia w mieście. Wcześniej z jazdy E91 była bardzo zadowolona i nie chciała innego auta.

Jak dla mnie oboma autami jeździ się dobrze, ze wskazaniem na Trójkę - zwłaszcza przy dłuższych trasach. Gdybym szukał auta dla siebie, to brał bym pod uwagę oba. Wszystko zależy: co kto potrzebuje. Gdy szukałem auta w 2010 roku to właśnie brałem pod uwagę E90/91 i E87. Wybrałem E91 bo to miało być auto uniwersalne dla 3-osobowej rodziny; jazda na co dzień i na wakacje (np z wózkiem dziecięcym). E81 jest teraz drugim autem i tu nie było konieczności iść na jakieś kompromisy.

Co do kosztów utrzymania 3.0d jest naprawdę porównywalnie z 2.0d (też zależy do której generacji). 3.0d mam już blisko 6 lat i coś mogę o tym napisać. Z głównych elementów nie wymieniałem praktycznie nic; ciągle oryginalne sprzęgło i dwumasa (choć już sprzęgło przydało by się nowe i najlepiej wymienić to z 2-masą), nie ruszane wtryski i turbina itp. Wymieniłem za to DPF ale to przez głupi przypadek (była odłączona przepustnica i dpf się nie wypalał - i pochopnie poszedł do czyszczenia chemicznego, po tym nie dopalał sadzy i poszukałem prawie nowy w dobrej cenie, a stary sprzedałem za 2/3 ceny zakupu prawie nowego filtra DPF). Od wymiany 5 lat temu nie ma z tym najmniejszych problemów.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 3 tygodnie później...