Skocz do zawartości

[E46] 316ti nie odpala, co mogę jeszcze sprawdzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o poradę, co mogę jeszcze sprawdzić, gdy nie chce mi auto odpalić?

Do tej pory udało mi się ustalić, że:

- rozrusznik kręci;

- wytryski podają paliwo;

- jest iskra;

- rozrząd został ponownie ustawiony;

- komputer pokazuje jedynie błąd "2852 Variable valve gear - reference sensor" ale ten błąd miałem już wcześniej dlatego przypuszczam, że to nie on jest przyczyną;

Przed awarią, auto nie miało mocy w dolnym zakresie obrotów. Wyczyściłem oba czujniki położenia wałka rozrządu + czujnika wałka mimośrodowego i auto odzyskało moc. Jednak rano po odpaleniu, przez ok. 3 sekundy coś zagrzechotało pod maską i po ruszeniu auto było jeszcze słabsze niż przedtem. Przejechałem parę metrów, następnie zatrzymałem się, żeby posprawdzać wtyczki i niestety samochód już nie odpalił.

pozdrawiam

Opublikowano

Rozrząd? :<

Takie "zagrzechotanie rano jest jakby wporządku" Wiec luzik.

Na cieplym czy na zimnym nie odpala?

Opublikowano
Rozrząd? :<

W wielu wypowiedziach na forum, jako jedną z przyczyn problemów z zapalaniem, jest podawane złe ustawienie rozrządu.

U mnie co prawda był źle ustawiony rozrząd, nie wiem dlaczego się przestawił ale teraz jest już ok a samochód nadal nie zapala.

Na cieplym czy na zimnym nie odpala?

Na zimnym nie odpala. Na ciepłym silniku już nie miałem okazji sprawdzić.

• 3 tygodnie później...