Skocz do zawartości

E39 520i - samoczynnie odryglowuje drzwi i mryga awaryjnymi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

---- TEMAT DLA POTOMNYCH ----

Jeżeli auto samo się odryglowuje podczas jazdy, i świeci awaryjkami, poniżej moje rozmyślenia:

Witam ;) Szukałem na innym forum porady, ale nie znalazłem - mam dosyć poważny problem z moim samochodem, podczas jazdy, w losowym momencie (nie ma na to rady, może być na postoju, może być podczas jazdy), auto zaczyna świecić awaryjnymi i odryglowuje wszystkie drzwi. Po wszystkim nie idzie auta zamknąć ani z przycisku, ani z pilota (trzeba wcisnąć przycisk otwarcia, a dopiero potem zamknięcia)...

Wiem, że przypadek jest bardzo niezwykły (przegooglałem cały internet po polsku i angielsku), ale może ktoś pomoże mi znaleźć jakieś poszlaki. W dzień kiedy się to stało, kilka godzin wcześniej zawisłem delikatnie progiem z prawej strony (spojrzałem pod auto żadnego wgniotu ani śladu także nic poważnego - stało się to na "polu" a nie krawężniku), tak się składa, że w tym miejscu pod dywanikiem jest podobno czujnik zderzeniowy - moje pytanie brzmi:

Czy E39 przy wypadku automatycznie odryglowuje drzwi i zaczyna świecić awaryjnymi? Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

Być może to jest jakiś pomysł jak to rozwiązać, narazie będę próbował dostać moduł komfortu i go przepiąć...

---- POSZLAKA ----

Podpiąłem się pod kompa, w błędach jest między innymi ECU error oraz satellite sensor (czujnik uderzenia bocznego), odnosząc się do tego postu:

http://acthxtg.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=200147#p1462790

Wychodzi na to, że nie jestem sam ;). Spróbuje kupić sensory uderzenia bocznego i podmienić, zobaczymy czy to coś pomoże

Edytowane przez damiancd
Opublikowano
Z tego co kiedyś wyczytałem, to jest taka opcja,ale chyba dopiero przy wywrotce do góry kołami. Czy to prawda nie wiem, ale kiedyś jeden użytkownik pisał, że jadąc po drodze najechał na grubszy kłębek drutu, który od spodu trzasnął w podłogę i to spowodowało zapalenie Się awaryjek
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Odkopuje temat, znalazłem kilka takich wątków na zagranicznych forach, problem leży najprawdopodobniej w module MRS, wiele osób pisało, że odkąd pojawiła im się na zegarach kontrolka airbaga to problem zaczął występować. U mnie zaczęło się to dziać po przyhaczeniu progiem z prawej strony... W inpie mam teraz z 8 błędów airbag (były 2 - mata + napinacz pasa)... Co dokładnie znajduje się pod wykładziną pomiędzy przednim prawym fotelem a kanapą?
Opublikowano
Czyli wychodzi na to, że sensor airbaga błędnie daje znać, że poducha niby wystrzeliła, przez co auto wchodzi w tryb "powypadkowy", będzie cieplej to będę tam gmerał :)
Opublikowano
Ogólnie bardzo nieciekawie, błąd napinacza pasa kierowcy, błąd maty zajętości foteli oraz airbagów dużo tego trochę.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

jak patrzylem ostatnim razem (przed wystąpieniem usterki opisanej w temacie), to było tak:

0d037884dc68a8a2d17f20dc1262627d.png

czyli dotarło kilka bledow, przez które dzieje sie choinka :P

Opublikowano
Usterki nr 5 i 24 widać Się powtarzają, a doszły nowe co widać w na tym skanerze co wrzuciłeś wcześniej
Opublikowano
Spróbuje dobrać się do głównego ecu airbaga (ten pod podłokietnikiem), zobacze co u niego słychać, może się coś odpięło, jak nie, to wymienie go na jakąś używkę i sprawdzę błędy, pewnie lewy czujnik też będzie do wymiany :)
Opublikowano
Od głównego ECU możesz zacząć bo również jest pokazany na Twoim skanie i jego błąd pokazany jest potrójnie, może to on robi wszystkie te cuda