Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilka dni temu parkując samochodem najechałem na krawężnik, prawa przednia opona została troszke uszkodzona ( lekko przecięta - nic poważnego). Od tego zdarzenia "dziwnie" jeździ mi się samochodem. Jadąc 120km/h zauważyłem jakieś dziwne odgłosy dochodzące z prawego koła (tak mi się wydaje), samochód lekko ściągał na prawo. Kolejna "dziwna sytuacja" przy hamowaniu samochód zjeżdża w stronę lewą. Byłem dzisiaj w wulkanizacji, gościu powiedział mi ze mam lekko krzywą alufelgę ale że to nie jest przyczyna. Pojeździłem troszkę samochodem, i raz jest wszystko ok, a raz ściąga na prawo lub przy hamowaniu na lewo.

Nie wiem czy jest to spowodowane ? przez najechanie na krawężnik ? co może być nie tak ?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Byłem dzisiaj w wulkanizacji, gościu powiedział mi ze mam lekko krzywą alufelgę ale że to nie jest przyczyna.

Kolego ,krzywa felga jaknajbardziej moze byc przyczyna zachowan o jakich piszesz.Zanim rozgrzebiesz auto zmien felge.Znaczy dwa kola na osi i sprawdz.Przy predkosciach o ktorych piszesz roznica w geometrii felgi czy jej wagi ,nawet minimalna, powoduje tego typu problemy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wygląda to tak ze zmieniłem dwa koła, felgi na przedniej osi, i wydaje mi się ze nadal przy hamowaniu ściąga na lewo. Myślałem coś nad klockami? Ze może nie równo "biora" ? Albo hamulce może należy odpowieczyc ? Może to być przyczyna ?

Albo jestem przewrazliwiony ale ostatnio od tego incydenty dziwnie mi się jeździ samochodem. Lekki ruch kierownic, auto jest jak by mniej stabilne... :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Walnąłeś w krawężnik tak że pociąłeś oponę i rozwaliłeś felgę, jedź na geometrię zanim zerżniesz te opony co masz.
3A0jS9b.png