Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przeszukałem forum i nie tylko to forum, przeszukałem instrukcję, ale nie jestem do końca pewien jak powinna działać lampka rezerwy.

Wiem, że rezerwa to około 8 litrów. Instrukcja informuje, że "po zapaleniu się lampki kontrolnej jest jeszcze w zbiorniku ok. 8 l paliwa". Ale czy ona powinna się świecić cały czas? Czy zapala się raz (dając znać, że to już ten moment) i tyle?

Wiem, że z kontrolkami jest różnie, ale w poprzednim moim samochodzie system 3-krotnie zapalał lampkę (co kilka km) przed tą właściwą rezerwą.

Dziękuję.

www.bmwe34touring.wordpress.com
Opublikowano

Jeśli poziom paliwa w zbiorniku spada do rezerwy - czyli około 8 litrów, to zapala się żółta lampka ostrzegawcza (rezerwa) i świeci aż do wizyty na stacji benzynowej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję!

Czyli coś musi u mnie się kaszanić, bo miałem wskazówkę delikatnie pod 20l, może 15l. Przejechałem jakieś 30km w trasie do 90km/h i za chwilę czerwona lampka :) Muszę odpalić to OBC żeby porównywać dane z kompa i ze wskaźnika. Chociaż jak czytam tematy to jedni narzekają na OBC, że przekłamuje, a inni, że na wskażniku analogowym też nie można polegać :)

www.bmwe34touring.wordpress.com
Opublikowano

Musisz zajrzeć do zbiornika paliwa - czy czasami pływak się nie zacina, czy nie jest zabrudzony... Dostęp masz z bagażnika do całej aparatury pomiarowej zbiornika.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja mam to samo. Mi tez sie zacina wskazowka na okolo 15l. Co do rezerwy to raz sie swieci, a raz nie. Ponoc jest to dosc powszechne.
Opublikowano
U mnie identycznie. Problem wygląda na powszechny w e34. Jeżdżę na lpg i w zbiorniku paliwa poziom benzyny zmienia się powoli (tankuję benzynę raz na 2 miesiące ok.25 litrów), w chwili gdy w zbiorniku zostaje 10-15 litrów, wskaźnik zaczyna świrować, raz pokazuje 20l raz 0, czasem zapala się lampka rezerwy, po chwili gaśnie. Przypuszczałem, że właśnie ten powolny ubytek paliwa powoduje że pływak ma tendencje do zacinania się.