Skocz do zawartości

bmw e36 325 tds kombi problem z kontrolką akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem, dzisiaj kiedy wycofywałem z pod bloku zjechała mi noga ze sprzęgała co skutkowało skokiem samochodu i jego zgaśnięciem, niby nic zdarza się :D jednak po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka akumulatora na desce nie zgasiła się, a wspomaganie w samochodzie zaczęło wydziwiać cuda, tzn niby próbowało się włączyć ale coś nie do końca. Podjechałem trochę do przodu bo myślałem że akumulator jest już słaby i wkręciłem silnik na obroty jednak ku mojemu zdziwieniu z przedniego prawego koła zaczął wydobywać się dziwny pisk / stukot a dioda akumulatora zaczęła mrugać. Kiedy chciałem wrócić na swoje miejsce aby zaparkować samochód i sprawdzić co się dzieje auto strasznie rwało do przodu mimo że jechałem na samym sprzęgle bez dodawania gazu. Próbowałem kilkukrotnie gasić i zapalać samochód jednak nie dało to żadnego efektu jedyne co zniknęło to dziwne stukotanie / piszczenie z prawego koła. Naprawdę nie wiem co się mogło stać cały dzień jeździłem autem i nic się nie działo, wszystko stało się po tym jak mi noga spadła ze sprzęgła. Bardzo proszę o wskazówki co może być przyczyną, co powinienem sprawdzić gdyż jutro jest niedziele i nie mam gdzie odstawić go do mechanika. Gdyby to miało jakieś znaczenie to po południu byłem na myjni aby umyć samochód.
Opublikowano
Ja bym zaczął od sprawdzenia paska napędu alternatora. Może po szarpnięciu zeskoczył lub się poluzował i dlatego piszczy i nie ma ładowania...
Opublikowano
Tak to pasek jednak nie bardzo wiem jak go nastawić, wszystko zabudowane plastikami, jeżeli ktoś zna jakiś poradnik czy coś bardzo proszę o pomoc :)
Opublikowano
Już sobie poradziłem, za pomocą długiego śrubokrętu :d teraz tylko do warsztatu i wymienić na nowy bo ten już długo nie pociągnie :) Dzięki !