Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od jakiegoś czasu jeżdżę F30 w wersji Sport Line wcześniej jeździłem zwykła wersją F30. Samochód jest nowy, ma kilka tysięcy kilometrów, odnoszę jednak wrażenie, że obecne auto jest jednak twardsze od mojej poprzedniej F30. W jednej i drugiej mam ten sam rozmiar opon Run.

Zaczynam się zastanawiać, czy wersja Sport nie ma fabrycznie sztywniejszego zawieszenia. Możecie to potwierdzić.

Opublikowano

A to nowe f30 jest po liftingu? Bo po LCI zawieszenie jest delikatnie usztywnione.

Wersja sport line nie ma sama z siebie innego zawieszenia. Rożnice mogą być dla zawieszenia m sportowego, adaptacyjnego czy wersji xdrive.

Według ciebie różnica w twardości jest spora? Co Tobie przeszkadza?

Opublikowano
Auto jest z pierwszej połowy ubiegłego roku, jeszcze przed liftem. Mam zwykłe zawieszenie, bez xdrive. Różnica jest wyczuwalna, dla mnie na plus, zastanawia mnie tylko dlaczego tak się dzieje, skoro zawieszenie powinno być takie jak w poprzednim aucie. Być może to przez sportowe fotele, w poprzedniej miałem zwykłe.
Opublikowano
A co to znaczy jest twardsze? Bo lepiej się trzyma na zakrętach? Czy czujesz poprzeczne nierówności? Czy co? :)
Opublikowano
Linia Sport obejmuje wiele dodatkow zmieniajacych wyglad auta takich jak czarne elementy karoserii i czerwone elementy we wnetrzu auta, a takze sportowe fotele i kierownice, natomiast zawieszenie pozostaje w standardzie. Jest zapewne jednak spora i wyraznie odczuwalna roznica jesli nastepuje przesiadka z kilkuletniego, bardziej wyeksploatowanego auta do prawie nowki o niskim przebiegu.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Nowy samochód jest bardziej czuły na nierównościach, pokonuję codziennie tę samą trasę od lat, w nowej f30 wyraźnie wyłapuje wszelkie różnice w nawierzchni, w poprzedniej było to praktycznie niewyczuwalne. Poprzednie auto miało 40 tys. w momencie gdy je sprzedawałem, więc nie było jakoś specjalnie wytłuczone, zresztą od nowości zawieszenie zachowywało się tak samo. Stawiam na fotele, prawdopodobnie to one dają takie odczucie.