Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

z racji wolnej chwili chcialem zaktualizowac sobie kilka sterownikow w samochodzie. E83 M57n2. Skrzynia manualna. Niestety po aktualizacji skrzyni VGSG wywalilo mi blad 5f39. Inpa mowi ze to defekt sprzegla i nieznane polozenie sprzegla. Pozostal tylko naped RWD.

dzien wczesniej aktualizowalem modul DCX8 i poszlo bez problemow.

Teraz pytanie czy cos sie zle zaktualizowalo (nie bylo bledow, w trakcie updatu zapalily sie kontroli abs i kontroli trakcji) czy moze faktycznie mam pecha i jakis czujnik padl (badz zebatka) acz watpię bo wszystko dzialo sie na postoju.

W najblizszymn czasie nie bede mial dostepu do prostownika wiec przez kilka dni nie moge wgrac ponownie softu tylko czy do dcx8 czy vgsg :)

Opublikowano

Uzywalem WINKFP . Sam zasugerowal soft. Nie pamietam numeru ale koncowka byla bodajze 883.

Dzisiaj posiedzialem chwile z inpa i znalazlem taki blad w skrzyni.

53A0 Verteilergetriebre Steuergerat - Codierung

Opublikowano
soft najnowszy spróboj rheingoldem wykasowac bląd i zrób rheingoldem ustawic wymiane oleju w skrzynce vtg jest zapisywany przebieg o czym mało kto wie
Opublikowano
nie mam reingolda.... Na forum znalazlem info ze wystarczy tylko przekodowac moduly ncsem i problem rozwiazany.... nie bardzo wiem co oznacza przekodowac w tym przypadku.
Opublikowano

ok, problem rozwiazany.

Wystarczylo przekodowac modul skrzyni w NCS uzywajac pustego pliku .man

Wczesniej modul nie wiedzial w jakiej furze jest. teraz w identyfikacji pojawilo sie X3.

• 3 lata później...
Opublikowano

Może ma ktoś sprawdzoną radę co zrobić z podobnym przypadkiem? Również wyrzuca u mnie błędy z nieznanym położeniem sprzęgiełka od Xdriva. Test nie może być zakończony pozytywnie.

Skrzynia manualna, ale ja nie robiłem żadnych aktualizacji. Myślę czy same z siebie mogły się wysypać te ustawienia? Konieczne będzie programowanie?