Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem w mojej e60 zauważyłam że podczas hamowania do 0 zaczyna rosnąć spalanie do 15L i spada w dół, na zimnym silniku podczas jazdy nawet przy nie wciśniętym gazie pokazuje 10l jak wcisne pedał gazu to 20l, i też pod odpaleniu samochodu na wyświetlaczu który pokazuje ile zostało paliwa to km skaczą np. jest 658km a skacze do 700 poźniej nagle 600 wskazówka która pokazuje spalanie jest na 0,5l .

Wcześniej mi się tak nie działo chociaż auto mam dopiero od września a te objawy od dwóch miesięcy czy ktoś miał podobny przypadek i co to może być (może jakiś czujnik?) byłam u mechanika to żadnych błędów w komputerze nie było, on podejrzewa sonde lambda chociaż ja nie jestem przekonana do końca że to ta sonda :(

Opublikowano

Sonda do skakającego wskazania nie ma nic wspólnego :lol: Zresztą jeśli by nie działała to na pewno by był jej błąd. A mechanik odczytywał wartości bieżące pacy silnika, w tym pracę sond, obserwował czy działają termostaty? Wątpię :twisted: Czy chodzi o tą wskazówkę na prawej tarczy licznika pod obrotomierzem, że po dodawaniu i odpuszczaniu gazu zmieniają się wskazania? Jeśli tak to jest to spalanie chwilowe i nie ma nic wspólnego z tym rzeczywistym zmierzonym co jest pod guzikiem BC (to faktyczne spalanie należy też resetować trzymając dłużej guzik BC, a nie że pokazuje średnią z 5tys km). No chyba że chodzi o to wskazanie na czerwonym wyświetlaczu po środku w BC!? Jeśli zasięg na baku skacze po odpaleniu to zwróć uwagę na panującą aurę. Jeśli auto stoi na dworze to potrzebuje znacznie więcej paliwa na zimnym silniku i wskazania o zasięgu mogą ustabilizować się dopiero po kilku km. Mi w innym aucie w dieslu średnie spalanie i zasięg w tej pogodzie ustabilizuje się na faktycznym po przejechaniu nawet 20-30km (spada stopniowo i powoli z ok 30l na te 7-8l).

maxresdefault.jpg

Opublikowano
Tak to spalanie przy hamowaniu to po prawej stronie skacze a rano na zimnym na wyświetlaczu co zmienia się km to faluje lewa wskazówka, na pełnym baku robię koło 900km i spalanie średnie 6,7L miasto z trasą oczywiście po każdym zatankowaniu kasuje tym przyciskiem BC spalanie :) Więc te skoki paliwa to normalne?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Skoro skacze na prawym wskazówkowym to nie ma się co przejmować. U mnie to nawet nie wiem jak dokładnie, ale kiedyś jak patrzałem to raz na maksa a raz do minimum szło zależnie od dodawanego gazu, po prostu tam nie patrzę bo nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Skoro na baku robisz aż tyle km i średnie masz 6.7 to nieźle i ja bym się nie przejmował-ja na baku robię 500km (od pełnego do początku rezerwy) i średnie ok 11l wychodzi według BC.
Opublikowano
Witam mam problem w mojej e60 zauważyłam że podczas hamowania do 0 zaczyna rosnąć spalanie do 15L i spada w dół, na zimnym silniku podczas jazdy nawet przy nie wciśniętym gazie pokazuje 10l jak wcisne pedał gazu to 20l, i też pod odpaleniu samochodu na wyświetlaczu który pokazuje ile zostało paliwa to km skaczą np. jest 658km a skacze do 700 poźniej nagle 600 wskazówka która pokazuje spalanie jest na 0,5l .

Wcześniej mi się tak nie działo chociaż auto mam dopiero od września a te objawy od dwóch miesięcy czy ktoś miał podobny przypadek i co to może być (może jakiś czujnik?) byłam u mechanika to żadnych błędów w komputerze nie było, on podejrzewa sonde lambda chociaż ja nie jestem przekonana do końca że to ta sonda :(

To że wskazówka spalania chwilowego skacze przy hamowaniu to norma. Gdy hamujesz na zapiętym biegu wynosi zero ale krótko przed zatrzymaniem wędruje na 10-15L i po całkowitym zatrzymaniu znów wędruje na zero.

Również normalne jest to że zasięg na zbiorniku po odpaleniu maleje. Poprostu komputer przelicza pozostałe w baku paliwo na dawkę jaką podaje zaraz po odpaleniu. A że po odpaleniu zimnego silnika zużywa bardzo duże ilości paliwa więc zasięg automatycznie maleje. Po rozgrzaniu silnika i jeździe zasięg znów rośnie. Gdybyś jeździła tylko w mieście to wtedy te spadki po odpaleniu były by mniejsze ale śmigasz w trasie z niskim spalaniem więc zasięg do zgaszenia silnika jest podawany ze spalania w trasie.

U mnie ostatnio po powrocie z trasy zazięg był na poziomie 550km. Rano po odpaleniu i owiezieniu córki do przedszkola 2km spadł na 490km. Po dwóch kilometrach.

Paoza tym masz bardzo ładne spalanie w trybie mieszanym. Masz manuala czy automat?