Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

poszukuję materiałów do napisania pracy dyplomowej na temat zasilania CNG w pojazdach samochodowych.

W swojej pracy mam skupić się na zasilaniu CNG, ewentualnie zastosować porównanie do LPG na podstawie wybranych pojazdów.

Poszukuje wyników badań kilku(nastu) szt. wybranych pojazdów np. samochodów osobowych lub autobusów, w których zastosowano zasilanie CNG.

Dla badanego pojazdu powinienem umieścić szczegółowy opis zastosowanej instalacji zasilania CNG.

Jeśli ktoś z Was może mi jakoś pomóc to prosze o informację.

Może sa osoby, które są z warszawy i zechciałyby pojechać na stację celem przeprowadzenia badań pojazdu.

Poszukuję wszelkich kontaktów i wszelkich materiałów na temat CNG.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje na ten temat.

Proszę o kontakt na mail lub prv.

mail: autogsm(at)vp.pl

dziekuje

pozdrawiam

Robert

:roll:

Opublikowano
W Tychach (Śląskie) jeżdżą autobusy na CNG, nie wiem czy jeszcze są eksploatowane ale pewnie tamtejsze MPK ma pokaźną dokumentację na ten temat :D
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Gratuluję wyboru tematu :cool2: Wpakowałem sie w to samo :duh: Materiałów jest mało, a samochodów jeszcze mniej. Ja na wakację idę do firmy, która montuje takie instalacje. Mam nadzieję, że dowiem się czegokolwiek więcej w tym temacie. Na pomorzu CNG zajmuje się też Pomorska Spółka Gazownicza, która się teraz połączyła i tworzy wspólną firme z innymi oddziałami w Polsce. W Wawie też macie takie ustrojstwo. Temat ambitny ale bardzo trudno o konkretne materiały. Pare miesięcy tematu miałem okazję kupić Opla Astrę zasilanego gazem ziemnym. Najlepsze jest to, że facet sprzedał go dopiero w momencie kiedy zdemontował instalkę CNG. Taką mentalność mają ludzie u nas :mad2: A instalacja CNG trafiła na szrot :!:
Opublikowano
Gratuluję wyboru tematu :cool2: Wpakowałem sie w to samo :duh: Materiałów jest mało, a samochodów jeszcze mniej. Ja na wakację idę do firmy, która montuje takie instalacje. Mam nadzieję, że dowiem się czegokolwiek więcej w tym temacie. Na pomorzu CNG zajmuje się też Pomorska Spółka Gazownicza, która się teraz połączyła i tworzy wspólną firme z innymi oddziałami w Polsce. W Wawie też macie takie ustrojstwo. Temat ambitny ale bardzo trudno o konkretne materiały. Pare miesięcy tematu miałem okazję kupić Opla Astrę zasilanego gazem ziemnym. Najlepsze jest to, że facet sprzedał go dopiero w momencie kiedy zdemontował instalkę CNG. Taką mentalność mają ludzie u nas :mad2: A instalacja CNG trafiła na szrot :!:

w zgorzelcu samochody gazowni jezdza na takie paliwo. z tego co zauwazylem to maja tam kilka renowek kangoo i bmw 518g e34. ta ostatnia to maja juz kilka lat.

tu masz kilka linkow:

http://www.gazownia.pl/gaz_ziemny_cng.php

i

http://www.gazownia.pl/kontakt_zgorzelec.php?id=KIZgorzelec

moze cos tam ci sie uda dorwac.

Opublikowano
Kangury i autobusy na CNG też mają w Trójmieście. Są też indywidualni amatorzy CNG, ale jak narazie coś się nie może przyjąć ten gaz ziemny. Głównie to chyba przez mały zasięg na CNG.
Opublikowano (edytowane)
W Tychach (Śląskie) jeżdżą autobusy na CNG

Jeździły ale na LPG.

Na CNG autobusy jeżdżą w Tarnowie, Rzeszowie, Radomiu, Przemyślu, Dębicy, Inowrocławiu, Wrocławiu i będą jeździć w Mielcu i Zamościu.

Proponuję udać się do Tarnowa. Tamtejszy Prezes MPK pewnie chętnie udzieli informacji o eksploatacji.

Edytowane przez Grzesiek740

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg

Opublikowano

A wiecie czy zrobili już jakiś postęp z budowaniem zbiorników na cng?

Wiem, że rok temu były bardzo ciężkie..

kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano
ostatnio moj gazownik tlumaczyl mi, ze zbiorniki sa jeszcze cholrenie drogie. pozatym zbiornik wielkosci 50l na lpg moze pomiescic polowe tej objetosci. z tego co wiem, to cng jest dosc popularne w niemczech - duze stacje jak aral czy esso maja w ofercie cng a lpg nie. ten ostatni albo na malych stacjach albo na shell'u (choc cena jest kilka centow wyzsza niz u innych).
Opublikowano
Ze zbiornikami jest lepiej, bo wprowadzili zbiorniki kompozytowe. Są dużo lżejsze i przez to pojemniejsze. Jedyny minus to cena takiego zbiornika, za którą można kupić zwykłą instalację gazową.
Opublikowano

Skontaktuj sie z Politechnika Rzeszowska, tam robi doktorat jeden z magistrow, bardzo bystry facet, wpakowal cala instalacje CNG do silnika SW400, poprzerabiana glowica, uklad zasilania, doslownie wszystko. On moze Ci pomoc.

Jak chcesz info do tego Pana to pisz do mnie.

(O=00=O)
Opublikowano

Nie żałuję wyboru. :mad2:

Jednak z materiałami nie jest łatwo. Udało mi się nawiązać kontakt mówiąc krótko z ludźmi branży. Dostałem trochę materiałów, trochę jeszcze do mnie jedzie pocztą. Kontaktowałem się z wyszystkimi oddziałami PGNIGE. Ogólnie są bardzo pomocni.

WIesz, stacja to nie wszystko. Kluczem dla mnie są wyniki badań na konkretnej grupie pojazdów. Tego nie moge dostać... mam jakies szczątkowe ale to nie wszystko.

Z samej brażny znalazłem b. dużo stron i dosyc dużo artykułów. Najciekawssze to jednak opracowania z konferencji...

pozdrawiam

R.

Opublikowano
W Tychach (Śląskie) jeżdżą autobusy na CNG

Jeździły ale na LPG.

Na CNG autobusy jeżdżą w Tarnowie, Rzeszowie, Radomiu, Przemyślu, Dębicy, Inowrocławiu, Wrocławiu i będą jeździć w Mielcu i Zamościu.

Proponuję udać się do Tarnowa. Tamtejszy Prezes MPK pewnie chętnie udzieli informacji o eksploatacji.

Rozmawiałem dziś z Tarnowem i mają mi cos przysłać... już szykują paczkę :-)

Dzięki