Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Jestem posiadaczem bmw e46 316ti Compact 2003 z silnikiem N42b18a .Silnik Chodzi jaki diesel i faluje na obrotach i potrafi zgasnąć powyżej 2500tyś obrotów cisza silnik ładnie chodzi. Błąd jaki mi wyskakuje to: Funkcja sterowania walkiem rozrządu zaworu wylotowego.Pozamieniałem miejscami czujnik i nadal ten sam błąd.Sprawdziłem napinacz łańcucha jest w bardzo dobrym stanie zarówno jak i łańcuch .Zdjąłem pokrywę i zobaczyłem że vanos na wydechowym ma luz na ssącym tęż ale minimalny o to filmik czy to normalne i to może być winną??

i następnie przy obracaniu słychać w pewnym momencie takie strzały jakby sprężyny czy to coś niepokojącego tutaj filmik??

Pozdrawiam

Opublikowano
Tak podobnie. Tylko że faluje i potrafi zgasnąć nawet i tylko błąd czujnika wałka wyskakuje.Powyżej 2500 tyś chodzi normalnie podczas schodzenia z obrotów tez stuka.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Podobno w vanosach bmw zastosowalo "uszczelki" ze złej mieszaniny w rezultacie kazde e46 w vanosem bedzie mialo predzej czy pozniej problem a wiekszosc e46 jezdzacym po drogach ma juz uszkodzony vanos. Aby pojezdzic na sprawnym vanosie trzeba wymienic tą gumę bo oryginalna kryszeje i sie rozlatuje dlatego pojawia sie halas. Niestety bmw nie uznalo tego za bląd fabryczny. Dlatego najlepiej nie stosowac oryginalnego vanosa uzywanego "na chodzie"
Opublikowano
Czy ktoś potrafi po chłopsku opisać ustarke vanosa w N42 ? Skoro w wiekszych silnikach stosowano uszczelki po ktorych wymianie vanos chodzil jak nowy , to co dolega vanosowi w N42 ? W najblizszych tygodniach udaje sie do speca bmw krory ogarnie ten temat. Podobno koszt ok 2k. Koszt wysoki ze wzgledu na to ze docierajac do vanosa najlepiej za jednym razem dac nowy lańcuch itp.
Opublikowano

Wystarczy przeczytac kilka tematow z 1 strony tego forum i juz wszystko wiadomo. Wszystko masz napisane, w tym temacie sa nawet filmy i zdjecia ukazujace wszystko.

Co10 temat na tym forum to n42 i jego mankamenty, wszystko bylo opisywane juz setki razy do znudzenia... :duh: wystarczy sie odrobine wysilic i poczytac...