Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam dziwną przypadłość w moim aucie E46 2003r. 320d 150KM. A mianowicie w dniu dzisiejszym zauważyłem, że po przejechaniu ok 150 km od tankowania do pełna wskazówka od paliwa wskazywała 3/4 baku ale po przejechaniu ok 6 km wskazówka spadła do prawie połowy. Po pracy czyli ok 8-9h stan paliwa wrócił do normy, ale znów po przejechaniu ok 6-8 km wskazówka zaczęła znowu falować raz poniżej 3/4, później spadła na 1/2 i znów poniżej 3/4. Jak już dojechałem do domu (10km) poziom ustał na 1/2. Po przeczytaniu paru postów na temat wskaźnika paliwa i nie znalezienia takiego przypadku zszedłem do auta i przeprowadziłem test 6.0/6.1/6.2, wspomnę tylko że wskazówka znów falowała troszkę powyżej 1/2 i troszkę poniżej 1/2 i tak cały czas podczas testu.

Test wykazał:

6.0 - 228276

6.1 - 504

6.2 - 332

A więc z tego rozumiem że paliwa mam 50l i tak by się zgadzało a wskazuje 33l. Oczywiście jak wskazówka falowała też zmieniały się wartości odczytu.

A więc proszę o pomoc zanim rozbiorę pół samochodu.

P.S. Wspomnę jeszcze że przed tą przypadłością, czyli 6 dni wcześnie w aucie włączył się tryb serwisowy. Miałem bardzo głęboką rezerwę i wchodziłem ostro w lewy zakręt i wtedy włączył się wspomniany tryb i straciłem moc a po przejechaniu może 3-4km motor zgasł. Po trzech próbach odpalenia auto pojechało bez żadnych objawów dalej. Pomyślałem po dojechaniu do domu, że miałem za mało paliwa i pompka nie zassała paliwa i się wyskoczył błąd. Nie byłem na żadnym komputerze, bo myślałem że nie ma potrzeby jeśli wszystko jest już OK. Do dnia dzisiejszego nie miał już żadnych objawów.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Odświeżam temat!

Mam u siebie równie nietypowy problem. Zatankowałem do pełna. Przejechałem 200km, wskazówka cały czas na full. Przejechałem kolejne 200km wstazówka lekko zjechała, ale zarówno zasięg jak i wskazówka faluje. Raz jest prawie full po chwili 1/2 (tak jak teoretycznie być powinno).