Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..

Mam kolejne pytanie odnośnie sportowej skrzyni biegów:

S2TBA SPORT-AUTOMATIK-GETRIEBE Sportowa automatyczna skrzynia biegów

Niestety moderator zamknął mój poprzedni temat dot. tej skrzyni , dlatego zakładam nowy.

Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z tą skrzynią.

Jeździłem dzisiaj 5 z taką skrzynią, niestety nie jestem do końca zadowolony z jej działania...ale być może tak ma być.

Mianowicie, kiedy jadę spokojnie na "D" skrzynia przyzwoicie zmienia biegi w górę i w dół...Podobnie jest kiedy daję ostro w palnik...nie ma w/g mnie jakichś niepokojących objawów.

Natomiast kiedy zmieniam sobie na SPORT i zaczynam bawić się łopatkami , zwłaszcza przy zmienianiu z 2 na 3 i przy redukcji z 3 na 2 jest jakieś takie dziwne szarpnięcie, czego na innych biegach nie ma...

Mam wrażenie że ogólnie na "SPORCIE" skrzynia pracuje gorzej, w sensie że tak jakby bardziej podszarpywała..

I teraz pytanie - czy tak ma być...czy coś w skrzyni zaczyna się złego dziać...

Z tego co wiem automaty w BMW są udanymi skrzyniami...

Dodam , że olej w skrzyni był wymieniany ok. 10 tys. km. wstecz..

Dzięki za informacje...

Opublikowano
Nikt nic nie wie?... A czy jeżeli podepne auto pod urządzenie diagnostyczne, czy cos o stanie skrzyni biegów się dowiem? Domyslam sie ze jeżeli będzie jakiś początek problemu mechanicznego, urządzenie nic nie wykaże...
Opublikowano
Ja mam skrzynie SMG i włącze tryb sport to zaczyna ona pracować właśnie bardziej sztywno i szybciej zmienia biegi. Jest takie szarpnięcie
Opublikowano
To jest normalna skrzynia doposażona w sportowy wybierak, łopatki i sportowy soft....Nie powinny występować żadne szarpnięcia, u mnie chodzi bardzo płynnie.
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano

No właśnie..a tutaj przy zmianie z 2 na 3 i redukcji z 3 na 2 to tak jakby ktoś w plecy dechą przywalil.. Nie ma żadnego metalicznego uderzenia czy cos w tym rodzaju,a jedynie szarpniecie.

Dzięki za informacje...

Opublikowano
Wydaje mi się, że sportowa skrzynia (automat ZF + sportowy soft) może różnie działać z różnymi silnikami. W 550i, które ma waco_o2, może nie szarpać ale ciekawe jak działa w dieslach. Dobrze by było aby wypowiedzieli się właściciele modeli 530d oraz 535d , którzy posiadają opcję S2TBA.
Opublikowano
Mnie się zdaje że działa dobrze. Działa tak jakbyś "szybciej puszczał sprzęgło" w manualu. Jest bardziej stanowcza. Moja "zwykła" też tak robi na sporcie i mi się to podoba.
Opublikowano
No właśnie tak działa..jakby strzelał ktoś ze sprzegla..tylko dlaczego na 2 i 3 biegu...na pozostałych normalnie..
Opublikowano

No wlasnie nie mylic stanowczego zapiecia biegu z szarpaniem. Mialem tak w 530d w 535d i teraz w 530i więc chyba to nie skrzynia.

Czy skrzynia na sporcie redukuje wogole bieg do 1 ? Raczej rzadko i dlatego najbardziej odczuwalne to jest z 2 na 3.

Opublikowano
Tak Kacper..masz racje..tylko to jest skrzynia sportowa i można łopatkami zmienić biegi nawet do 1..
Opublikowano
Tak Kacper..masz racje..tylko to jest skrzynia sportowa i można łopatkami zmienić biegi nawet do 1..

Zredukować do 1 biegu można i w normalnej automatycznej skrzyni w trybie manualnym :)

Pytanie trochę z innej beczki ale również dotyczące opcji S2TBA. Mam u siebie zwykłą skrzynię automatyczną. Lewarek pracuje lekko, a w trybie manualnym przełączanie biegów można porównać do klikania myszką. Miałem okazję przejechać się sportowym automatem i tutaj lewarek chodził dużo ciężej. Miałem wrażenie, że coś z nim jest nie tak. Ale może to normalne i sportowy lewarek ma po prostu twardszą charakterystykę pracy. Proszę o opinię osób, które miały możliwość sprawdzenia sportowego lewarka zmiany biegów.

Opublikowano
Sportowy lewarek jest krótszy i trochę sztywnej chodzi :cool2:
Spolszczenie CCC na PW ;)