Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam takie pytanie ponieważ kupując samochód sprzedający powiedział że był wymieniany silnik i podobno został wymieniony na wersję 193 z 184.

Czy idzie to jakoś sprawdzić ? jakie są różnice ? Wyczytałem że w nowszym silniku czyli tym 193 był inny termostat niż w 184 ale jak poźniej doczytałem od 1999 był troszkę inny czyli dla wersji 184 też obowiązywał ( wymieniałem u siebie owy termostat i musiałem kupić ten nowszy starego typu nie pasował - to potwierdza tezę wymiany silnika bo fura z 1998 ).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Termostat i pompa wody we wcześniejszych modelach 3.0d były inne, nowsza wersja weszła gdzieś koło 10.1999 (do starszego można wsadzić nowszą pompę z termostatem i odwrotnie) .

Silniki jako tako niczym się nie różnią, więc raczej nie poznasz.

Jak patrzysz na ostatnie wersje przedlifta, to można poznać co siedzi w aucie po filtrze paliwa, 184 ma zakręcany filtr, a 193 ma filtr z wyprowadzonymi króćcami.