Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam,

Dzisiaj jadąc sobie usłyszałem dosyć głośne stukanie dochodzące z tyłu samochodu :( .

Objawiło się to przy małej prędkości na nierównościach, przy wiekszej prędkości stukanie zanika :?:

Samochód to E46 z 2000r.

Czy może ktoś mi podpowiedzieć co to może być :modlitwa: .

Pozdrawiam

Rafał F.

Opublikowano

Subframe :cry2: ....czesc zawieszenia po prostu zywcem zostala wyrwana z pekajacego nadwozia.

Sprawdz w swoim samochodzie te miejsca:

http://photos.e46fanatics.com/data/500/2959subframe.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//photos.e46fanatics.com/data/500/2959subframe_crack.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano
Subframe :cry2: ....czesc zawieszenia po prostu zywcem zostala wyrwana z pekajacego nadwozia.

Sprawdz w swoim samochodzie te miejsca:

http://photos.e46fanatics.com/data/500/2959subframe.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//photos.e46fanatics.com/data/500/2959subframe_crack.jpg

Liczyłem właśnie na Ciebie, bo jak zauważyłem wcześniej masz niesamowitą wiedz na temat :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: .

Jak bym to powiedział BOŻYSZCZ modelu E46 :modlitwa: :modlitwa: .

Strasznie to poważnie brzmi... :( . Czyżby moje oszczędności ulokowałem w szrot :( , czy poprostu ten model tak ma :?: .

Ale tak poważnie, nie jestem teraz w stanie tego sprawdzić, ale jeżeli by się okazało że miałeś rację tzn. jest to coś poważnego i czym to jest spowodowane :?: :?: .

Pozdrawiam

Rafał F.

Opublikowano

Liczyłem właśnie na Ciebie, bo jak zauważyłem wcześniej masz niesamowitą wiedz na temat :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: .

Jak bym to powiedział BOŻYSZCZ modelu E46 :modlitwa: :modlitwa: .

Bez przesady :lol: nie mam zadnej nie wiadomo jakiej wiedzy. Wiekszosc informacji nazbieralem przez lata uzytkowania E46 oraz dzieki temu ze czesto przegladam inne listy dyskusyjne dotyczace BMW.

Strasznie to poważnie brzmi... :( . Czyżby moje oszczędności ulokowałem w szrot :( , czy poprostu ten model tak ma :?: .

Ale tak poważnie, nie jestem teraz w stanie tego sprawdzić, ale jeżeli by się okazało że miałeś rację tzn. jest to coś poważnego i czym to jest spowodowane :?: :?: .

Jezeli faktycznie masz tego typu usterke nie jest twoja wina, chociaz mogles sie do niej czesciowo przyczynic. Modele E46 maja wade wrodzona w postaci slabych punktow mocujacych tylne zawieszenie do karoserii. Mowiac w skrocie BMW zastosowalo za slaba i cienka blache w miejscach laczacych sie z zawieszeniem. Jezeli samochod jest wzglednie nowy, material w tamtym miejscu jest mniej zmeczony i tego typu uszkodzenie nie wystepuje. Pekanie tylnej czesci w e46 mozna przyspieszyc poprzez ostre ruszanie lacznie z paleniem gumy, dryftowanie na suchym asfalcie i zbytnie obciazanie tylniej kanapy (3 pasazerow na tylniej kanapie).

Najpierw upewnij sie dzwigajac samochod czy moja diagnoza jest sluszna.

Czasami te stuki moze wywolywac inna usterka (wybity amortyzator, przygieta felga, jakis przedmiot wbity w opone, etc)

Usterke tego typu moze rowniez zlokalizowac bez dzwigania samochodu.

Peniecia mozna tez zobaczyc od wewnatrz w bagazniku. Musisz wyjac kolo zapasowe i dwa gumowe korki zaslepiajace otwory w nadwoziu.

Pomagajac sobie latarka mozesz spenetrowac miejsce laczenia niektorych elementow. Zerknij na punkt 9 PDF-a zamieszczonego ponizej. Tam obok wycietego kawalka bagaznika zobaczysz otwory o ktorych mowilem przez ktore mozesz zagladnac do wnetrza wyprofilowanych blach do ktorych przymocowane jest zawieszenie.

Naprawa tego jest troche pracochlonna. Potrzeba zdjac cale tylnie zaiweszenie i wspawac odpowiednie wzmocnienia. Samo spawanie nie pomoze a jezeli juz to tylko na krotki czas. Upewnij sie ze to jest przyczyna stukow a dolacze wiecej informacji jak najlepiej i przy uzyciu czego naprawic.

Teoretycznie gwarancja powinna pokryc naprawe. Nie wiem jak w Europie ale w Ameryce Polnocnej niestety nie chca tego naprawiac w ramach gwarancji. :evil:

• 1 rok później...