Skocz do zawartości

E39 525d dymi przy gwałtownym gazie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak w temacie moje E39 ostatnimi czasy dymi mi przy gwałtownym dodaniu gazu. Przy delikatnym dodawaniu stopniowo do tych powiedzmy 5 tys. z tyłu żadnego dymu, przy gwałtownym widać dym. Co to takiego? To olej? Nie zauważyłem jakichkolwiek braków oleju w moim samochodzie. Może jakiś preparat do czyszczenia wtrysków załatwi sprawę.
Opublikowano
Jaki to jest dym - czarny, niebieskawy? Czarny oznacza kiepską mieszankę paliwo/powietrze (kiepska przepływka, nieszczelności w dolocie, dziury w układzie podciśnienia przez co lipnie steruje turbina). Niebieskawy - przepalany olej (na początek pytanie kiedy była zmieniona odma bo nie wszyscy wiedzą, że trzeba to zrobić co 3-4 zmiany oleju). Poza tym podstawa to podpięcie pod kompa i podgląd parametrów live data bo tak to sobie można z fusów wróżyć.
Opublikowano
Wytłumaczysz mi po co kręcisz diesla do 5 tys ???
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja jak zamulę auto to też potrafi puścić chmurkę przy gwałtownym przegazowaniu ,ale ze 2-3 razy tak zrobię przedmucham układ i już jest ok .
Opublikowano
  • Autor
Wytłumaczysz mi po co kręcisz diesla do 5 tys ???

Dla testu.

Dym jest niebieskawy, czarny nie, jakby niebiesko siwy.

Opublikowano
Odma kiedy wymieniona?
Opublikowano
  • Autor
Odma kiedy wymieniona?

Ja jeszcze nie wymieniałem. A powinienem? Muszę wymienić całą odmę, czy może filtr?

Opublikowano

Przy rozbieraniu obudowy odmy czy się nie poci dookoła obudowy. Jeśli nie to wymień sam filtr. Generalnie jest tak, że co 3-4 wymiany oleju zmienia się filtr odmy a mniej więcej co 2-3 wymianę odmy powinno się wymienić całą z obudową. Tak czy inaczej - wymiana filtra to podstawa bo jeśli nie widać żeby uszczelki samej obudowy popuszczały to obudowę można zostawić.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
Przy rozbieraniu obudowy odmy czy się nie poci dookoła obudowy. Jeśli nie to wymień sam filtr. Generalnie jest tak, że co 3-4 wymiany oleju zmienia się filtr odmy a mniej więcej co 2-3 wymianę odmy powinno się wymienić całą z obudową. Tak czy inaczej - wymiana filtra to podstawa bo jeśli nie widać żeby uszczelki samej obudowy popuszczały to obudowę można zostawić.

Pzdr.

Dzięki za porady, już wiem co było powodem. Moja emerycka jazda i zmiana biegów przy 2tys - 2.5tys obrotów. Mechanik wsiadł, przegonił do 4 tys pare razy, pojeździł trochę na wysokich obrotach i dym całkowicie ustał. Dzięki ślicznie za rady. A odme i tak wymienie dla świętego spokoju.

Temat do zamknięcia.