Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Samochód posiadam od 2 tygodni, dlatego obserwuję i doszukuję się wad.

Wolę więc zapytać czy zdarzyła się wam taka sytuacja jak mi wczoraj.

Mianowicie:

Jadąc na 5 biegu z dużą prędkością, zacząłem powoli zwalniać i redukować biegi - do 4, później do 3, jednak mimo to - biegi nie wskakiwały.

Zamiast tego silnik przy dodawaniu gazu "ryczał" zupełnie tak jak bym trzymał nogę cały czas na sprzęgle.

Po chwili gdy już prędkość znacząco spadła i wrzuciłem 2kę, to dopiero wtedy samochód wskoczył na normalne obroty i pojechałem dalej.

Dalej już wszystko było OK i problem jak na razie się nie powtórzył.

Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Przebieg jest nieduży, bo niewiele ponad 45tys. km - samochód z 2010 roku.

Samochód też dopiero co (jakiś tydzień temu) przeszedł ogólny przegląd w serwisie BMW i też żadnej usterki poważnej nie znaleźli.

Opublikowano

Poprzednim właścicielem byłą kobieta - to mówi samo za siebie ;))

Nie mniej - trochę pojeździłem i nie zauważam raczej objaw zużycia sprzęgła.

Auto rusza sprawnie na jedynce.

Pod górkę przy narastającej prędkości obrotowej prędkość rośnie.

Próbowałem nawet ruszać na 3 biegu, żeby sprawdzić czy sprzęgło będzie się ślizgać - jednak i tu nie zauważyłem niczego szczególnego...

Ale niesmak pozostał ;)

Opublikowano

Temat sprzęgła uznaję za zamknięty - niestety niewyjaśniony, gdyż........

Wczoraj jakiś baran zajechał mi drogę na skrzyżowaniu, tak że zaliczyłem dzwona i wylądowałem w rowie.

Auto zmasakrowane, poduszki wybite - generalnie w ASO po szybkich oględzinach uznali to za szkodę całkowitą...

Tak więc pożegnałem się z moją ślicznotką po 2 tygodniach jazdy... ;]

Opublikowano

A dzięki - ze zdrowiem OK - jedynie trochę ręce zadrapane od wybuchu poduszki.

Generalnie - bezpieczeństwo - pierwsza klasa. Wszystkie poduszki wystrzeliły - w ogóle nie odczułem samego zderzenia, ani jego skutków - zupełnie jak bym siedział w fotelu przed TV.

Obecnie trwa już procedura likwidacji szkody/wypłacenia odszkodowania - zobaczymy jak się to rozegra - liczę, że dużo pieniędzy na tym nie stracę, ale różnie może być... ...

Powoli zacznę szukać takiej samej ;)