Skocz do zawartości

M52 problem z instalacją gazową

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mały problem, a dokładnie to kolega. Jakiś czas temu kupiliśmy E46 2.0 touring 2000r silnik M52. Silnik działał prawidłowo i kolega z czasem zdecydował się na założenie instalacji gazowej. I zaczęły się problemy. Otóż na benzynie nadal wszystko jest OK jednak na gazie przy ruszaniu trzeba dodać gazu bo inaczej silnik jakby nie miał mocy i potrafi zgasnąć. Przy wrzuceniu na luz gdy obroty spadają to nie zatrzymają się w granicach 700 tylko spadają prawie do zera i zaczyna szarpać. Jest to na tyle denerwujące , że lepiej jeździć na benzynie. W czasie jazdy na trasie tego nie czuć ale w mieście jazda to tragedia. Instalator montujący gaz jest dość dobrze ogarnięty w temacie, jednak rozkłada ręce i już nie wie o co chodzi. Komputer silnika jak i gazu nie wykazuje żadnych błędów. Parametry pracy instalacji gazowej prawidłowe

elementy wchodzące w skład instalacji to reduktor KME/ SILVER, sterownik AGIS-6, wtryski BARRACUDA,

Może ma ktoś jakiś pomysł w czym może tkwić problem??

Czy silnik krokowy może powodować taki problem przy pracy na gazie? kiedy na benzynie jest wszystko ok?

świece i filtry nowe.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jest to bardzo dobry silnik do instalacji.Wg.mnie problem tkwi w gazowniku,który nie może ogarnąć tematu M52.
Opublikowano
  • Autor

Nie to żebym bronił gazownika ale znam kilka aut z silnikiem M52 do których zakładał instalacje BRC i wszystko działa do dzisiaj bez problemu.

Namawiałem kolegę na instalację BRC bo też taką posiadam i jest bezproblemowa jednak chciał on troszkę zaoszczędzić i założył coś tańszego i polskiego czyli sterownik AGIS-6 może to on nie daje rady z tym silnikiem?

Opublikowano

AGIS to dobra elektronika. Prędzej obstawiałbym, listwę wtryskową, może trafiła się wadliwa.

Świece jakie założone?

Opublikowano
Witam wszystkich, czytałem ten temat i postanowiłem się zarejestrować i dopytać dokładnie odnośnie tego agisa. Posiadam nowszy silnik M54 na elektronice agisa i wszystko śmiga jak należy, więc elektronika jak najbardziej daje radę w bmw. Noo może brakuje jej czasem korekty po temp. redka, ale to jedyna rzecz której jeszcze potrzebuje ten sterownik. Niech sprawdzi świece i szczeliny w nich (zalecana 0,85 do 0.90mm), oczywiście powinny być jednoelektrodowe. A jeśli wkrętki są wykonane prawidłowo przy wtryskach benzynowych, to potrzebne jest jedynie dobre strojenie. Co do silnika krokowego, jeśli na benzynce działa prawidłowo to zostaw go w spokoju. Możesz wstawić screany z ustawień agisa podczas pracy na lpg przy rozgrzanym silniku? Z wyposażenia gazowego raczej nie wynika, że "kolega" oszczędzał, bo mógł trafić na valteki czerwone i alaske :), chyba, że to zwykły wrzut pod maskę, autokalibracja i nara.

Edytowane przez Arkkadio

Opublikowano
  • Autor
Instalacja nie była zakładana w łodzi a na zachodzie kraju gdzie mieszkam. Świece kupione nowe jednoelektrodowe platynowe 300zł za komplet. Ze screenami może być problem bo nie posiadamy sprzętu do diagnostyki a nie wiem czy instalator się zgodzi ale spróbujemy.
Opublikowano
Znam takich co montują jedynie BRC.. autokorekta i jazda, a tutaj gazownik nie ogarnął tematu bo trzeba wszystko manualnie ustawiać :lol: lub tak jak ktoś już wspomniał..problem leży po stronie sprzętu,lecz obstawiałbym gazownika nieumiejętnie założone wystrojone. Zapytaj sie go czy zakładał już komuś coś takiego, a najlepiej zrobisz jak napiszesz na forum od lpg
Opublikowano
  • Autor

Gościu sam polecał tą instalację jako tańszą alternatywę dla BRC. Mówił że założył już kilka takich instalacji i chodzą bezproblemowo. Muszę chyba sam sprawdzić tą instalację manualnie. Koledze założyli kiedyś BRC i też miał podobne problemy po założeniu u innego instalatora i też nie potrafił on tego ogarnąć. jak się okazało w innym autoryzowanym warsztacie zaczeli szukać problemu wyłaczając poszczególne wtryski gazowe i okazało się że w jednym przewodzie gumowym po wtrysku gazowym utkwił duży wiór metalowy, który robił bałagan :)

zajęło im to 15 minut a ten co zakładał instalację 2 tygodnie się męczył. Kazał wymieniać cewki i świece i zwalał winę na silnik :)

Opublikowano
Skombinuj jakiś interfejs żeby się podłączyć do agisa. Jeśli to P13 to wchodzi standardowy jak do staga, techa itp. Jak nic nie będziesz zmieniał i ustawiał w nim, to podgląd nie zostawia żadnych śladów, więc gazownik nie będzie wiedział "że ktoś tam był" ;p. Wspomniałeś o tych nowych świecach, ustawialiście szczeline, czy prosto z pudełka wkręcone do silnika? Tańsza alternatywa instalacji, ale nie znaczy, że gorsza. Wszystko wysokiej jakości, tylko potrzebują umiejętności od gazownika, szczególnie sterownik, a naprawy pogwarancyjne nie zmuszają do zaciągnięcia kredytu ;D.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj sprawdzałem ta instalację. I powiem wam , że gdy odłączyłem podciśnienie od reduktora to silnik już tak nie gaśnie jak wcześniej !!! Co wy na to?