Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Taka mala kur... co sie zwie panewka caly silnik do wymiany

Auto kupilem w lipcu :) takze pod choinke mam zaje... drogi prezent

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak małe straty panewka/wał, to może da się uratować silnik - czy przewyższy to u ciebie koszt wymiany na inny silnik?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

przebieg jak przebieg, gdyby wymieniać normalnie olej to pewnie 500tys taki silnik zrobi bez problemów

gorzej LL albo pałowanie na zimnym

już o takim przypadku (panewki) słyszałem ale w e60, właściciel mieszkał koło autostrady i mu się nie chciało czekać na pion

życie jest za krótkie, żeby jeździć dieslem ;)
Opublikowano

Zmieniam silnik mam z przebiegiem 150tys z auta ktore jezdzilo

W zasadzie juz stary wywalony , w obudowie filtr oleju opilki metalu auto jezdzilo mialo moc itp ale co z tego jak po silniku, pewnie niedlugo by sie panewka obrocila , da sie sprzedac wogole taki silnik ze stukajaca panewka w sensie cos z niego odzyskac?

Opublikowano

No ale jak? znasz historię auta? Ktoś wcześniej lał kijowy olej, rzadka wymiana oleju? może jazda bez oleju?

Jak kupiłeś auto to też tak stukało czy wyszło po czasie? w jakich okolicznościach?

Opublikowano

Auto kupilem tu z forum ,nie znam historii wygladalo na dobrze utrzymane , nie wiem czy pukalo nie znam sie na silnikach, stuki dochodzily w pewnym Zakresie obrotow , auto mialo caly czas moc ok , wskazania komputera idealne, odkrecilem kiedys korek i od tego sie zaczelo w sensie zaczlem sie przysluchiwac silnikowi, zawsze slucham w aucie glosno muzyki wiec nic z zewnatrz nie slychac, zreszta ogladajac filmiki panewka puka troche inaczej. Pierwsze co mechanik powiedzial ze to napewno nie panewka, ale wystarczylo odkrecic wtryski i wszystko stalo sie jasne. Diagnoza brak smarowania - oleju. Silnik stary do kibla akurat chlopak mial identyczny to w dwa dni temat ogarniety ale kupe kasy poszlo sie j...ac. A co do tego stukania ktore jest od tej pompy vacum po odkreceniu korka to nadal to mam zreszta tak jak w kilku innych autach co sprawdzalem i jest tak samo. Wiec tym nie ma sie co martwic.

Opublikowano
Auto kupilem tu z forum ,nie znam historii wygladalo na dobrze utrzymane , nie wiem czy pukalo nie znam sie na silnikach, stuki dochodzily w pewnym Zakresie obrotow , auto mialo caly czas moc ok , wskazania komputera idealne, odkrecilem kiedys korek i od tego sie zaczelo w sensie zaczlem sie przysluchiwac silnikowi, zawsze slucham w aucie glosno muzyki wiec nic z zewnatrz nie slychac, zreszta ogladajac filmiki panewka puka troche inaczej. Pierwsze co mechanik powiedzial ze to napewno nie panewka, ale wystarczylo odkrecic wtryski i wszystko stalo sie jasne. Diagnoza brak smarowania - oleju. Silnik stary do kibla akurat chlopak mial identyczny to w dwa dni temat ogarniety ale kupe kasy poszlo sie j...ac. A co do tego stukania ktore jest od tej pompy vacum po odkreceniu korka to nadal to mam zreszta tak jak w kilku innych autach co sprawdzalem i jest tak samo. Wiec tym nie ma sie co martwic.

a skąd kupiłeś tą 330d??

Opublikowano
Wiesz, ta panewka wygląda ..... no nie wiem nigdy tak zjechanej nie widziałem, wydaje mi się, że ktoś chciał się pozbyć kłopotu. A jak nie było smarowania to zapewne ktoś wcześniej się bawił z dodatkami do oleju. Kanały olejowe same z siebie się nie zatykają, albo ktoś upalał na oleju do frytek i przepalił go tak że się zwęglił i poleciał w kanały.
Opublikowano

a skąd kupiłeś tą 330d??

Z forum naszego bmw-klub-polska

Opublikowano
Wiesz, ta panewka wygląda ..... no nie wiem nigdy tak zjechanej nie widziałem, wydaje mi się, że ktoś chciał się pozbyć kłopotu. A jak nie było smarowania to zapewne ktoś wcześniej się bawił z dodatkami do oleju. Kanały olejowe same z siebie się nie zatykają, albo ktoś upalał na oleju do frytek i przepalił go tak że się zwęglił i poleciał w kanały.

No troche zjechana

Opublikowano

Odnosnie awarii mojego auta znalezionego i zakupionego tu na forum wklejam maila którego dostałem od osoby która wczesniej miała stycznosc z tym autem

oczywiscie tlumaczylem sobie ze moze mam pecha roznie bywa auto z forum a wiadomo tutaj sami fanatycy marki ale czytajac tego maila widze ze perspektywwa jest troche inna. Pisałem wczesniej ze BMW to syf itd ale chyba SYF to jest ze jedne drugiego oszukuje a to nie wina marki.

cytuje

"No ja bylem! Az mnie zamurowało teraz.

Tak wlasnie myslalem, bo dobrze znam temat handlu 330tkami z tamtego okresu i widze potwierdzilo sie na jaka minę cwaniaczek Bronx kogos wpakowal ;/ Ten samochod smierdzial na kilometr i sam bronx i jego gadka rowniez.

Tam na pewno nie bylo 156tys i na 100proc cos zalal do silnika, bo panewka w 5tys km nie zajedzie się. Dziwne, bo slad w aso jakis jest, ale on ma tam znajomosci i mogli cos ingerowac w historii.

Módl sie zebys asb nie robil, zmieniales juz tam olej? A w skrzynce xdrive?

Drugi cwaniaczek to mmw, niby cos zdradza, tworzac otoczke kogos uczciwego, ale nie mowi o tysiacu innych rzeczach. Kolejny to 320SI, mistrz lawiranctwa, w dodatku drogie auta ma.

Trzeba to jakos rozglosnic na forum, bo oni wykorzystuja zaufanie ludzi do niby swoich, ze swojego grona milosnikow marki, a tu taki zonk.."