Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Rok temu pod koniec sezonu zniszczyłem oponę zimowa. Teraz mam dylemat, tamte opony sa w dobrym stanie i nie wiem czy warto wymieniać cały komplet czy wystarczy jak kupie nowe na 1 oś? Czy to ma jakiekolwiek negatywne skutki dla bezpieczeństwa? Czy to szkodzi jakoś napedowy na tył? Słyszałem ze nie wolno robić tego w 4x4. Proszę o radę kogoś kto ma o tym pojęcie. Pozdrawiam! :)

Opublikowano

Jesli jezdzisz xdrivem to zdecydowanie odradzam takiego zabiegu - tam musza byc jednakowe rozmiary i bierzniki na kazdym kole.

Ja u siebie mialem 225/45r17 z przodu a 255/40r17 z tylu i komp zaczal wariowac + choinka na blacie i trzesienie calym autem.

Zalozylem zimowki, wszystkie z jednego rocznika i w takim samym rozmiarze - jak reka odjal :)

A w rwd nie ma to znaczenia, mozna sie bawic (oczywiscie na osi musza byc dwie takie same opony) :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak rozumiem,masz 3 opony sprawne.Możesz dokupić jedną taką samą.
Opublikowano
Cieżko będzie znaleść taka sama oponę o podobnym zużyciu. Pozatym z używanymi oponami nigdy nie wiadomo. Mam RWD wiec nie powinno to złe wpływać na bezpieczeństwo jazdy? Chodzi mi o to czy warto dopłacić do 4 takich samych opon zakładając ze mam 2 w dobrym stanie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cieżko będzie znaleść taka sama oponę o podobnym zużyciu. Pozatym z używanymi oponami nigdy nie wiadomo. Mam RWD wiec nie powinno to złe wpływać na bezpieczeństwo jazdy? Chodzi mi o to czy warto dopłacić do 4 takich samych opon zakładając ze mam 2 w dobrym stanie.

Wystarczy jak kupisz 2 sztuki nowe, różnica w średnicy będzie na tyle mała że nie będzie miało to wpływu na systemy (chyba że pozostałe 2 są dość mocno zużyte). Nowe BMW 4x4 z salonu też nie mają idealnie tych samych rozmiarów, są małe różnice w średnicy między osią przednią a tylną.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I tu bys sie Kolego zdziwił :)

Tu nie ma się co dziwić, niektóre modele BMW 4x4 fabrycznie mają różne szerokości i średnice opon między przodem a tyłem, mała różnica nie robi problemu. Tu możecie zobaczyć fabryczne felgi BMW i rozmiary opon do nich: http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Opublikowano
Ok. Dzięki za odpowiedzi! W takim razie czy powinienem zwrócić uwagę na jakies inne parametry poza rozmiarem? Czy indeks prędkości musi być taki sam jak w obecnej oponie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok. Dzięki za odpowiedzi! W takim razie czy powinienem zwrócić uwagę na jakies inne parametry poza rozmiarem? Czy indeks prędkości musi być taki sam jak w obecnej oponie?

Najlepiej jak indeksy będą te same jak u pozostałych opon żeby ich budowa nie różniła się od siebie.

Opublikowano

Tu nie ma się co dziwić, niektóre modele BMW 4x4 fabrycznie mają różne szerokości i średnice opon między przodem a tyłem, mała różnica nie robi pronlemu/

Zgadza się, i wszystko jest dobrze póki auto jest nowe. Można oczywiscie jeździć na takiej konfiguracji ale taniej będzie zalozyć 4 takie same kola, ponieważ jak się wysypie skrzynka rozdzielcza napędu 4x4 to naprawa idzie w tysiace. Wiele bylo tematow o rozmiarze kól do xdrive i mimo kłótni ze niektórzy mieli różne rozmiary i jakoś jeździli, to zawsze stawało na tym, ze z punktu widzenia portfela warto założyc 4 takie same koła i co kilkanaście tysiecy km zamieniać je miejscami. Ja od kupna auta zrobilem 10k km na roznych rozmiarach na osiach i szybko się zainteresowałem tematem :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiele bylo tematow o rozmiarze kól do xdrive i mimo kłótni ze niektórzy mieli różne rozmiary i jakoś jeździli,

Ale kłótnie zapewne były między forumowiczami, a tu chodzi o to że tą są wytyczne inżynierów BMW i nie chodzi tu o jakieś duże różnice tylko o ok. 2mm w średnicy między osią przednią a tylną. Nawet jak kupi 4 x nowe to po roku lub 2 zużycie też może być nie równe miedzy przodem a tyłem i róznica o której piszę sama się wyrobi i co wtedy ? znowu trzeba będzie wymieniać na nowe ?