Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy można wieżyć wskaźnikowi paliwa jeśli chodzi o obliczanie zużycia paliwa.jeśli tak to mi wychodzi prawie 15l/100km. przy jeździe miejskiej.I to bez szaleństwa w dodawaniu gazu.Komputer twierdzi na djagnostyce że wszystko jest w porządku nie ma błędów itp...

CZY TO MOŻLIWE ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to pytasz się o ekonomizer, czy wskaźnika poziomu paliwa?
Kai
Opublikowano
No to pytasz się o ekonomizer, czy wskaźnika poziomu paliwa?

(Sorry, to moja sprawka, bo przeedytowałem tytuł wątku).

Balast, wyjaśnij nam, czy te 15 l/100 km po mieście jest wynikiem obliczonym na podstawie ilości paliwa zatankowanego do baku, czy sugerujesz się wskazaniami paliwomierza :?:

BTW, 15 l/100 km przy jeżdżeniu po mieście na dystansach po 1-2 km, to będzie norma.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Jest to "obliczone" ze wskazań paliwomierza.I na ile można mu wierzyć?.

BMW mam od dwóch tygodni -ucze się jego i proszę o wyrozumiałość...

Opublikowano
A jaki to problem sprawdzic czy pokazuje prawde? Tego nikt tutaj na forum Ci nie powie bo skad ma wiedziec. Generalnie kazdy jak ja pytam twierdzi komputer mu zaniza wyniki. W moim aucie nie wiem dlaczego, ale pokazuje z dokladnoscia niemal 0,1l/100km, co wychodzi podczas tankowania, wiec uwzgledniajac odpowiednie wytarowanie dystrybutorow jest prawie nieomylny :P. Sam ekonomizer podczas zwiekszania predkosci na 1,2 i3 biegu prawie zawsze znika za 30 :-).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest to "obliczone" ze wskazań paliwomierza.I na ile można mu wierzyć?.

BMW mam od dwóch tygodni -ucze się jego i proszę o wyrozumiałość...

Paliwomierz (wskaźnik poziomu paliwa w zbiorniku) oszukuje i to wie każdy uzytkownik BMW. Najsensowniejszym sposobem sprawdzenia spalania jest tankowanie do pełna za każdym razem.

Kai
  • 3 miesiące temu...