Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku dni zaczoł mi się zapalać check engin. Po zgaszeniu silnika i ponowym uruchomieniu jest ok. Do dnia dzisiejszego, lampka już się świeci na stałe. Po szybkiej akcji wiem że komp pokazuje błedy:

P30E9, P29D0, P2A2C silnik po uruchomieniu pracuje nierówno. Trzesię aż całą budą. Niby jutro jade do mechanika ale ciekaw jestem waszej opini o co może chodzić, naczytałem się już wiele. Że problem może leżeć po stronie nieszczelności jakiegoś przewodu, że zaciąga lewe powietrze. Może być też problem świec i cewek. Czy by tu się sugerować co może być problemem.

Opublikowano
Na dzień dzisiejszy po szybkiej diagnozie nic się nie okazało poza błędami sonda lambda, i przerwy w pracy na czwartym garze :) Trasa którą miałem do pokonania od siebie do warsztatu wyleczyła silnik. Napiszę jak się znowu pochrzani i pojadę zostawić już samochód na testy. Na razie wykasowane błędy i info by obserwować bo wychodzi na to że wszystko wraca do normy jak się silnik nagrzeje.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Minoł tydzień i okazało się tylko że to nie cewki, nie wtryski, nie świece. Poszukiwania trwają dalej, ma ktoś jakiś pomysł co to może być za problem ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Minoł tydzień i okazało się tylko że to nie cewki, nie wtryski, nie świece. Poszukiwania trwają dalej, ma ktoś jakiś pomysł co to może być za problem ?

Zainteresuj się tą sondą lambdą, może być przyczyną.

Opublikowano

U mnie były te same objawy i okazał się nieszczelny przewód doprowadzający powietrze.Najszybciej można to sprawdzić na odpalonym silniku w te okolice spryskać solidnie jakimś sprajem i jeżeli na krótką chwilę silnik zmieni obroty to oznacza na sto procent nie szczelność układu.

Za nim do tego doszedłem to powymieniałem cewki , sondy , czujniki wałków rorządu :idea: :duh: :cry2:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
No i wyszło szydło z worka, wymienione świece. Wymieniony wtrysk i jest dobrze ale nie do końca. Raz na jakiś czas czuć jak by na ułamek sekundy wypadał jeden zapłon. Master pomysł z tym powietrzem, dziś to obadam.