Skocz do zawartości

E46 323CI pytanie dot. vanos'a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pewien problem..a nie moge go nidzie znalesc w internecie. Otóż sprawa dotyczy vanos'a w silniku M52TUb25, powiecie "ale tych tematów było sporo" lecz nie było takiego sprecyzowanego pytania jakie ja zadam. Czy sprawny vanos ma prawo lekko, nieznacznie klekotać..autko ma 110kk kilometrów , było sprowadzane z niemiec od pierwszego własciciela za nie małe pieniadze. Zastanawiam sie nad tym czy Vanos nie zaczyna powoli umierać..mimo iż auto wkręca sie normalnie, nie ma takiego gwałtownego skoku mocy od 3500/obr jak to w przypadku padniętych vanosów bywa lecz niepokoi mnie ten lekki stukot, po otwarciu maski i wsłuchaniu się w prace tego układu słychać jego prace nieznaczne. Przy przytknięciu ręką na miejsce gdzie znajduje się Vanos..nie wydaje żadnych niepokojących drgań czy też wibracji.. chodzi równo. Na kompie nie wywala żadnych błędów i auto chodzi normalnie.

Aha i słychać to tylko na wolnych obrotach, przy lekkim dodaniu gazu, nawet do 900-1000,1000-2000 rpm juz nie slychac.

Miał ktoś taki problem bądź zna się trochę na tym? :(

Opublikowano

Vanos po 100 tys, nie będzie raczej już do końca trzymał parametrów jednak wątpię aby był tak zużyty aby klekotać to domena bmw z przebiegiem 160 tys skręconym z 300.

Zdejmij pasek robota na 15 min i się pobaw.

Test vanosa i tak sugeruję.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi. Dodam też że lekko postukuje dopiero jak autko sie nagrzeje poza tym trzeba sie dobrze w to wsłuchać bo mechanik mówił że nic nie słyszy, a ja jestem w tym momencie przewrażliwiony na to bo naoglądałem sie filmików na yt z klekoczącymi vanosami.. na zimnym jest :cool2: poza tym auto nie jest kręcone ponieważ kupowane osobiscie od niemca jedynego właściciela w DE, kontrola w ASO przebiegu byla.. ale zapomnialem sie o to zapytac :duh:

co do pompy nie mam pojecia, po odkręceniu korka od plynu, z lewej strony dziurką leci plyn.. tzn ze ona działa. Być może jest to i kompletnie inna rzecz.. zrobie test vanosa i pojade jeszcze na hamownie autko sprawdzic, wtedy dam znać co w trawie piszczy :)

jutro odpale autko i nagram film jak starczy czasu choc watpie by bylo to slychac na filmie :?