Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam do was pytanie. Otóż chciałbym zakupić laptopa, miałby on służyć m.in. do diagnostyki, kodowania itd. Lepiej wybrać laptopa z portem usb czy com? Słyszałem, że com jest stabilniejszy. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To zależy do jakiego BWW jak masz lub będziesz diagnozował BMW przed 96rok na ADS to wtedy jest opłacalnie kupić laptop z portem RS232 (z tego co widziałem to jedynie obecnie są tylko używane DELL 630 ) nie jest to laptop o dużych parametrach ...

poza ADS (max tylko do e46, e53 2005 rok) to nie ma interfejsów do bmw na RS232 np do e60 , e65,e87,e90 nawet do 2007/03 ADS sie nie nadaje (poza wyjątkami które można instalować na STD:OBD)

Reszta interfejsów od (96rok obd 1 z przejściówką na OBD 2 ) e38,e39 , e46,e53,e60,e65,e70,e83,e87,e90 i też seria F jest na porcie USB nawet nie kupisz na port RS232 mimo ze pewnie by lepiej chodził, jest wyjście albo zrobisz indywidualne zamówienie , albo sam sobie taki zrobisz .....

do 2007/ jest K-line a po 2007/03 jes D-can i w sprzedaży tylko na USB (dobre rozwiązanie K-DCAN razem z przełącznikiem rozłączjacym pin 8 w interfejsie)

i oczywiście ICOM na RJ45 (LAN) działa ze wszystkimi BMW od najstarszych do najnowszych , prawie na każdy m laptopie z portem LAN RJ45

Przy obecnych programach bezpośrednio na windows to wystarczy zwykłe I3 4do 6 GB RAM a lepiej zainwestować w dysk SSD to najlepsze co pomaga .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja obecnie do diagnostyki i kodowania E39 i E60 używam IBM T43.
Opublikowano
To zależy do jakiego BWW jak masz lub będziesz diagnozował BMW przed 96rok na ADS to wtedy jest opłacalnie kupić laptop z portem RS232 (z tego co widziałem to jedynie obecnie są tylko używane DELL 630 ) nie jest to laptop o dużych parametrach ...

fizyczny port rs232, można obejść też poprzez kartę PCMCIA z układ UART 16C550 (koszt do 100zł nowa), żadne inne przejściówki i karty nie działają w 100% poprawnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A na jakim systemie najlepiej gdyby byl ten laptop, win 7 czy xp? Czy są jakies problemy z działaniem programow na win 7?

tutaj temat ADS na ExpressCard viewtopic.php?f=97&t=229262

ADS jest tylko na windows 32bit ja mam na 8.1 32bit pro z exspresscard (i-tec) mimo że producent zaleca max win 7 to bez problemów można zainstalować na windows 8.1

można też zainstalować na windows 64bit jako port rs232 też i ja tez instalowałem (na 7 prof 64bit i na 8.1 prof 64bit, tylko na 64bit nie nadaje sie do ADS trybu i to własnie z tego powodu musisz instalować ADS na 32bit windows (jak dla mnie xp to w nowszych komputerach to przeżytek nie mówiąc o SSD)

bez problemow działa INPA (oczywiście tylko ediabas jest ważny) w trybie STD:OBD nawet na 64bit

Ja do trybu ADS (i nie tylko) kupiłem thinkpada lenovo x201 i5 4GB ma port exprescard i można instalować RS232 expresscard i takową właśnie zakupiłem (ok 120zł z przesyłką)

mam na nim dwa windowsy 8.1 32bit i win 7 64bit prof. i na obydwu karta działa

Jak mówiłem można uzywać w nowszych na porcie com ale to wymaga takich interfejsów a w Chinach takich nie produkują :D

jak jest ktoś zdolny to można zrobić sobie samemu K-dcan na RS-232, próbowałam namówić Kamila (sam składa interfejsy i sprzedaje ) aby się tym zajął,

ale jak na razie to mówił ze nie ma na to czasu,

wymaga przeprojektowania płytki PCB i zamiast FDTI jakiś max232 (oczywiście z niezbędnymi elementami układu max232) a tak to reszta podzespołów taka sama

do INPA 5 NCS, Winkfpt , DIS ,SSS Probman, ista D rheingold , ISTA P , to można mieć na każdym windows (oczywiście wybierając odpowiednioą wersje)

w trybie STD:OBD , ENET , oczywiście najwięcej jest instalacji na win7 ale dobrze działa też na 8.1 64bit/32bit jak również (ja mam ) na windows 10