Skocz do zawartości

E9X Webasto -nie chodzi -Ther. Top V Diesel - krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , problem jak w temacie , nie startuje z pilota i z menu , jest jeden blad z inpy ale nie wiem co on oznacza i co trzeba naprawic :( . Ktos cos ? Pompa wody sprawna , dodam ze auto nabylem juz z niedzialajacym webasto.

Webasto Thermo Top V 12v/34w 5,0 kW , 2,5 bar Diesel

Inpa:

ECU: IHKA87

JobStatus: OKAY

Variante: IHKA87

E72E CAN-Botschaft Status MSA

Fehlerhäufigkeit: 12

Edytowane przez redzio55
Opublikowano (edytowane)

Zadnej reakcji , z pilota zero odzewu , manualnie tez nic nie daje. Dzis wymienilem akumulator na nowy i tez nie pomoglo , papka wody dziala bo chodzi po zagaszeniu auta z rest . Dzis zabralem sie za pompke paliwa i kiedy bezposrednio

podlaczylem pod akumulator to slychac tylko pukanie w niej przy podaniu 12v i tylko kapie paliwo (po podaniu 12v raz kapnie) , nie pompuje. Zastanawiam sie tylko , czy na pompke paliwa nie powinien byc inny blad , czy mam racje ? no i jak nawiew sie nie wlacza to chyba nie wina pompki ?.

Pompka nowa juz w drodze ale mysle ze to nie tu tkwi problem , moze to ktos potwierdzic ?

Podkresle jeszcze ze autko zakupilem z uszkodzonym webasto (moze ktos tam cos nagrzebal ? ) .

Edytowane przez redzio55
Opublikowano (edytowane)

A tu mam blad z iterfejsu Delphi ds150 i jest nastepujacy:

E72E - Message (status of additional water pump, 0x2CF): missing receivers: IHKA, transmitters: JBE

Czy te webasto posiada jeszcze inna pompe wody niz ta z foto ? Numer 1. pompka sprawna (chodzi z rest ( szczotki juz sie koncza powoli ale dziala pompka)). Nr. 3. Zaworek nie wiem czy sprawny( jak sprawdzic ?). Nr. 2. szukalem i nie znalazlem.

http://abload.de/img/unbenanntagr8m.jpg

Edytowane przez redzio55
Opublikowano
Ja miałem problem z webasto w mercu. Poczytałem na forum webasto i wyszło że uszkodzony układ elektryczny. Na allegro znalazłem ogłoszenie o naprawach, wysłałem im płytkę, coś tam polutowali, odesłali, włożyłem i śmigało. Objaw miałem taki jak pisałem powyżej w poście.
Opublikowano

No wlasnie tez mysle ze plytka jest uwalona , ale wole zapytac bo wygoglowac nic nie moge z tego bledu.

Hmm no nic , czekam na pompke paliwa i zobaczymy co dalej.

Czyli tobie w ogole nie chodzilo tak ? czy jakie miales objawy ?.

Opublikowano
Czasami w ogóle nie chodziło, ale częściej miałem tak, że włączył się nadmuch, ale nie było temperatury i się wyłączało. Też sprawdzałem pompkę, świece żarową w piecyku i nic. Później wyczytałem o tych płytkach. Już samo to, że było ogłoszenie o naprawach tych płytek, świadczy chyba o tym, że to częsty problem w webasto.
Opublikowano
Wiec tak , dzis imp-a resetowalem ustawienia akumulatora i doszlem do obslugi webasto przez inpe , gdzie zresetowalem webasto i teraz odpala nawiew lecz webasto milczy , jak wymienie papke paliwa to wtedy zobaczymy co dalej nam inpa powie . Druga sprawa to ze swieca w zimnej pozycji pokazuje na impie 340 ohm , czyli msle ze tu tez bedzie problem.
Opublikowano

cze

miałem podobny problem i pomogło odpięcie klemy od akumulatora i podpięcie po 1 min.

Po podpięci od razu wcisnąłem przycisk na pilocie ON od webasto i zaskoczyło

Opublikowano

Wiec tak , papka zamontowana , inicjalizacje przeprowadzilem impa i webasto ruszylo z kopyta. Blad wykasowalem lecz co chwile powraca. I teraz mam problem bo startuje mi z pilota tylko nadmuch a nie zalacza webasto , manualnie moge wlaczyc bez problemy . Ktos cos wie o co chodzi ? pilot od nowa zakodowany i nic. Dodam ze w idrive mam dwie opcje - standluft ( postojowy nadmuch ) i standheizung ( czyli webasto ). Z pilota i zegarow startuje standluft , pytanie jak zrobic by startowalo webasto ?.

W IHKA trzeba cos przekodowac ??? Cos sie wysypalo czy jak ?.

Opublikowano

Oky , zamykam temat. Webasto chodzi (o to nam chodzilo), a dlaczego startuje z pilota nadmuch a nie webasto ?, to juz inna bajka ( inny temat ). Dziekuje za wypowiedzi w tym temacie i pozdrawiam.

Dodam ze blad - E72E CAN-Botschaft Status MSA - pozostal.

Ps.

Z pilota juz chodzi webasto. :cool2: