Skocz do zawartości

e36 2.5 cięzko pali zimna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiatam, mam e36 2.5 bez vanosa zaczeła na rano kiepsko odpalać tzn przeważnie za drugim lub po długim przekręceniu stacyjki za pierwszym i tak jakby miała mało paliwa sie zachowuje na ciepłym raczej normalnie odpala, jeździ ogólnie też dobrze i na zimnym i ciepłym ALE na lpg zaczyna falować jak postoi na wolnych obrotach ok 10sekund jak ją przegazuje to na chwile znowu jest ok i po kilku sekundach to samo, cóż to może być? sprawdzałem dolot - szczelny, swiece- nowe, czujnik wału niedawno wymieniany na oryginał bosch, sonda nowa również bosch

pompa paliwa dawała by takie objawy z tym odpalanie, a pozatym było by ok?

albo np cewki?

Opublikowano

może szwankować czujnik temperatury,ten co daje info. do kompa

może też coś mieszać instalacja gazowa

Opublikowano
  • Autor
czujnik temperatury ten w kolektorze od spodu? czy jaki masz na myśli? i co masz na myśli ze lpg moze cos miec wspolnego z tym , coś uszkodzone czy jak? przedtem normalnie paliła nie zwróciłem uwagi nawet kiedy to sie zaczeło chyba działo sie to stopniowo ze coraz dluzej krecila i teraz juz naprawde trzeba ja pokrecic troche zeby załapała i łapie powoli powoli i odpala dopiero, z kolei na ciepłym normalnie na strzał
Opublikowano

chodzi o czujnik temperatury płynu,który siedzi w bloku

podłącz silnik do kompa,tam można zobaczyć,czy temperatura płynu jest rzeczywista

są przypadki,że podczas rozruchu idzie na świece i gaz i paliwo,wtedy silnik ciężko pali i kuleje

Opublikowano
  • Autor
apropo kompa , jaki musiał bym miec sprzet i program zeby diagnozowac skutecznie taki silnik? możliwe rzeczywiście z tym gazem nie pomyslałem o takiej opcji. Oczywiście sekwencja nie wiem czy to ma znaczenie w tym przypadku
Opublikowano

najbardziej popularna jest INPA,można tam sprawdzić parametry pracy silnika,miedzy innymi temperaturę płynu chłodzącego

gaz możesz zakręcić na próbę i będziesz wiedział,czy jest poprawa

warto też pojechać na regulację gazu

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor
Odgrzeje kotleta ale dawno tu nie byłem, powodem był czujnik wąłu ktory tak szwankował a po jakims tam czasie unieruchomił całkowicie auto