Skocz do zawartości

[E46] Przegrzewające się tylne prawe koło (tarcza,felga)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Dzisiaj wybrałem się do sklepu w pewnym momencie gdy wracałem usłyszałem dziwne "popiskiwanie" które czasami ustawało by znowu wrócić, lecz zignorowałem to gdy dojechalem do domu ok. 7km gdy wysiadłem z auta strasznie smierdziało gumą z tylnego prawego koła, tarcza była tak nagrzana, że dotykajac ja mokrym palcem doslownie na ułamek sekundy oparzyłem się, z felga to samo strasznie gorąca, z koła zaraz po zgaszeniu silnika dosłownie lekko dymiło,wszystkie inne koła była letnie czyli temp.w normie. Podniosłem samochód lewarkiem, dałem na luz spóściłem ręczny i koła praktycznie nie dało sie obracać, trzeba było uzyc naprawde duzej siły aby przekrecić, czuć duży opór i obcieranie. Bardzo proszę o pomoc co to może byc? z góry dziękuje i pozdrawiam.
Opublikowano
Nie mam czasu w tym momencie na takie zabawy ;/ Czy mechanik jest w stanie ogarnąć cały temat zostawiając auto na pare godzin(zależy mi na czasie) i jaki moze byc koszt zakładając co mogło się zepsuć i co to moze byc w najgorszym wypadku? Jeszcze jedno pytanie czy bezpieczne jest przejechanie 10km aby dojechać do mechanika, przypominam z koła aż dymiło.
Opublikowano

Ja robiłem ręczny (obie strony) i mniej wiecej tyle kosztowały mnie cześći:

- 70pln rozpierak ASO x2

- 45pln zestaw spreżynek trw

- szczęki ręcznego 100pln zimmermann.

Jak dymiło to słabo, moze być jescze tarcza do wymiany.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie napisałeś nawet jaki masz silnik. Tarcze, klocki, szczęki, zestaw montażowy ate do 320d to koszt 650,-. Jak tarcze kotwiczne są ok to pół biedy, bo jeśli przyjdzie je wymieniać (koszt pewnie ok 100,- szt., ale nie wiem, bo nie wymieniałem) to trzeba zrzucać piastę, więc teoretycznie do wymiany łożyska i robi się mała górka.

Ale obstawiam, że Stanisław nie trafił z przyczyną, bo tutaj raczej ewidentnie tłoczek nie odbija na hamulcu roboczym, zestaw regeneracyjny na przód 320d to chyba jakieś 60,- na koło, tył pewnie podobnie, wymiana w miarę przyjemna, na spokojnie ze 2-3 godziny z czyszczeniem porządnym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.