Skocz do zawartości

E39 ile oleju do silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam szukałem i nie było mi dane znależć, takie pytanko ile oliwy się leje do silnika M52B20 , czy tle samo co M50B25 taki miałem wcześniej w e34 teraz nabyłem e39 z 97r. z silnikiem takim jak wyżej pisałem a chcę zrobić zmiane oleju i nie wiem ile kupić :?:
Opublikowano
6,5l.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano

Nie traktowałbym takich parametrów jak ilość oleju dosłownie. Przecież po to jest miarka, żeby poprawnie nalać.

Wszystko zależy ile starego spuścisz. Spróbuj zostawić kiedyś auto na noc z odkręconym korkiem i zobaczysz, że zejdzie jeszcze duża szklanka starego oleju (po prostu kropelkując). Podejrzewam, że jak by ktoś jeszcze zaczął odpowiednio auto przechylać, to kolejny "kufel" zrzuci.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do czystego wewnątrz silnika powinna wejść deklarowana ilość oleju.Były przypadki na Forum,że do silnika weszło o około 1l oleju mniej bo silnik był tak zasyfiony w środku.

Ja nie traktowałbym poważnie,że po nocy zejdzie jeszcze szklanka a po przechyłach jeszcze "kufel".Miałem już kilkanaście wymian oleju w moich BMW i zawsze wchodziło tyle ile trzeba na kanale.

Opublikowano
Ja nie traktowałbym poważnie,że po nocy zejdzie jeszcze szklanka

Zrób test, to sprawdzisz. U mnie zadziałało.

Oczywiście nie czekam całą noc przy każdej wymianie oleju, żeby nalać nowy. Po prostu przypadkiem raz mi tak wyszło, że zostawiłem rozkręcone auto na kanale z pustym wiadrem pod silnikiem i wróciłem następnego dnia, a w wiadrze pojawiło się dość dużo oleju (na oko właśnie szklanka).

Rozumiem jednak, że pytanie kolegi o ilość oleju było po to, by wiedzieć ile mniej więcej kupić butelek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.