Skocz do zawartości

E36 318i M43 Kluczyki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupiłem auto z dwoma kluczykami jeden z podświetleniem a drugi zwykły (kolor szary) z wyglądu mają takie same nacięcia na grocie tylko ten zwykły nie ma rowka wzdłuż a ten z lampką ma , ten szary działa w stacyjce w drzwiach kierowcy tylko zamyka a w pasażera tylko otwiera natomiast ten drugi nie działa nigdzie a w stacyjce to obraca się w koło. Są to kluczyki bez imo chociaż auto z 97r. Czyżby wymieniana była stacyjka? Co o tym sądzicie? .. pozdro..
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W stacyjce powinny działać obydwa. Jeżeli kluczyk obraca się dookoła w stacyjce to jest wytarty na bokach jest za chudy.
Opublikowano
W stacyjce powinny działać obydwa. Jeżeli kluczyk obraca się dookoła w stacyjce to jest wytarty na bokach jest za chudy.

kluczyk z rowkiem powinien wszystko otwierać i wszystko zamykać, ten bez rowka, nie powinien otwierać bagażnika i schowka

oba powinny umożliwić odpalenia samochodu

Opublikowano
Patrząc na obydwa kluczyki wydaje mi się że ten zwykły siwy jest bardziej wytarty a jednak działa no i po co ten rowek skoro ten siwy bez rowka otwiera i działa w stacyjce a ten drugi nie? A druga sprawa czy w tym roczniku były modele bez Imo??? ...pozdro..
Opublikowano
Patrząc na obydwa kluczyki wydaje mi się że ten zwykły siwy jest bardziej wytarty a jednak działa no i po co ten rowek skoro ten siwy bez rowka otwiera i działa w stacyjce a ten drugi nie? A druga sprawa czy w tym roczniku były modele bez Imo??? ...pozdro..

kluczyk z rowkiem odpala samochód, otwiera i zamyka wszystko, ten bez rowka to tzw. kluczyk serwisowy/hotelowy, który możesz dać mechanikowi/boyowi hotelowemu, który odpali samochód, otworzy i zamknie wszystko poza bagażnikiem i schowkiem

Opublikowano
Ok. a co z tym Imo? były wersje bez (w tym roczniku) czy może ktoś odłączył?..pozdro..
Opublikowano
Z tego co wiem to immobilajzer miały wszystkie bm-ki z tego rocznika czip immo znajduje się w główce kluczyka można to sprawdzić.
Opublikowano
Ok. a co z tym Imo? były wersje bez (w tym roczniku) czy może ktoś odłączył?..pozdro..

EWS (czyli imo) był w każdej e36 z 97, na jakiej podstawie stwierdzasz, że kluczyki są bez EWS? nie ma w nich pestek?

Opublikowano
Sprawdziłem "pestki" są w obu kluczykach , a myślałem że tylko te które mają w kluczyku centralny (gruby kluczyk) mają imo. Sprawa imo wyjaśniona teraz czas na dorobienie nowego kluczyka tylko dorobić z rowkiem czy bez? ....pozdro.
Opublikowano
Sprawdziłem "pestki" są w obu kluczykach , a myślałem że tylko te które mają w kluczyku centralny (gruby kluczyk) mają imo. Sprawa imo wyjaśniona teraz czas na dorobienie nowego kluczyka tylko dorobić z rowkiem czy bez? ....pozdro.

z rowkiem, bo bez rowka nie otworzysz bagażnika (używając zamka w bagażniku, centralnym przez zamek w drzwiach otworzysz) i schowka

Opublikowano
idziesz do goscia co dorabia kluczyki i Ci za darmo sprawdza czy miałeś imo... z tego co pamietam to raczej powinien być

w 97 na 100% był fabryczny EWS, zawsze może wyciągnąć pestkę z kluczyka i próbować odpalić, jak odpali to EWS usunięty, jak nie odpali, to EWS działa

Opublikowano
Kluczyk dorobiony "pestka" przełożona działa zarówno w stacyjce jak i we drzwiach i oczywiście schowek i bagażnik. Super!!! ....pozdro..