Skocz do zawartości

[E39] [520d] nagły problem z uruchomieniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pewien problem ze swoim bmw, a jest to e39 520d 2000r 136KM. Ostatnio jak jezdziłem jakies 3 tyg temu bylo wszystko wporządku, poza tym, że czasami miał dziure w przyspieszenie (stawiałem na zacinającą sie gruszkę od turbo, lub przeplywka, bo kupilem kiedys używkę i elektronik robił adaptacje, bo kupiłem z poliftu, a ostatnio zakupiłem po nr Vin orginał nowy boscha i mysle ze musialbym oddac do rzetelniejszego elektronika do adaptacji). Do tego operacje:

-czyszczenie kolektora, EGR i intercoolera

-wymienilem 2 sterowniki od podcisnienia (turbo i EGR) nowe orginaly z pierburga

-nowa odma z obudową

-wymiania wężyków podciśnienia i filtr paliwa i pompki w zbiorniku

Przyjechałem do Niemiec i tutaj zrobiłem trochę kilometrów, no i ostatnio stał 3 tyg na parkingu, jakieś 3 dni temu chciałem pojechać na zakupy, przejechałem z 300m i ruszam na światłach, a tu z rury czarna chmurka i szarpniecie, pomyslalem ze to dlatego ze stal, pozniej jade na wyzszych obrotach i dziwnie szarpie, a na niskich obrotach jakby lepiej, no ale po jakims 1 kilometrze zgasl, wiec ja pod maske a tu wszystko ok, probuje odpalic i z pierwszego, przegazowałem i znowu zgasł, nastepnie znowu zapalił ładnie, przejechałem kawałek bez dodawaniu wiecej gazu ale wkoncu tez zgasl. Kręce, kręce i zapalil i trzymalem go na wolnych obrotach bez gazu, i po minucie zdechł. No i dalej kręcę i cisza. Zadzwonilem po ADAC, i przyjechał mechanik, podpiął sie pod kostkę od przepływki miernikiem i powiedział że steuergerat działa, a nie podpiął pod kompa bo nie miał przejscia na okrągłą wtykę i stwierdził że pompa wtryskowa, zostałem scholowany do domu, podpialem kompa i pokazalo 3 błędy, jeden to od PDC (wywaliłem starą centralkę i czujniki a wstawiłem zamienniki) tego drugiego nie moge wlasnie odszukac, a trzeci to od kiedy kupiłem auto to już pokazywało. skasowałem, próba i zapalił, ale po 20s zgasł, no i ten sam błąd.

http://zapodaj.net/92d4893f47aad.jpg.html

Niewiem co oznacza bo nigdzie znalezc nie moge. Teraz aku padło i już po ptakach, bo nie mam prostownika.

Chyba bez mechanika sie nie obejdzie, ale domyślam sie że niezły koszt tutaj w niemczech, ale czy to właśnie oznaki padnięcia pompy czy może tylko sterownika. Czy ktoś wie cos na ten temat? Lub miał podobną sytuacje? Za pomoc z góry dzięki. Pozdrawiam

Opublikowano

odświeżam temat.... wziąłem się za robieranie i sprawdzanie po kolei... pierwsze sprawdziłem przewody paliwa co idą do pompy wtryskowej (brak pęcherzów powietrza), zdjąłem przewód za filtrem paliwa, włączyłem zapłon i ciśnienie słabiutkie (czy to normalne) ? tego nie wiem, więc wymontowałem pompkę w baku i podłączyłem pod aku i daję dość dobrze. Włożyłem spowrotem i wziąłem sie za druga komore, podłączyłem pompke ponownie i już na wyjściu ciśnienie kiepskie.

Moje pytanie brzmi czy to tak ma byc? Bo wiem, że między komorami jest przewód idący do drugiej komory tzw "Pompa ssąca strumieniowa z el. poł" czy jest możliwe że własnie on coś mi miesza w układzie zasilania paliwa? bo już go wymontowałem i tak szczerze nawet nie znam jego zasady działania, dmucham i chucham i nie wiem o co chodzi xD nawet wsadziłem kawałek przewodu tam gdzie jest wyjście w strone silnika, próbuje zaciągnąć i nic sie nie dzieje. Czy można podłączyc bezpośrednio pompe w baku z przewodem który idzie do silnika, zeby to ustrojstwo wykluczyc? czy już wymyślam? A przed tym wszystkim próbowałem odpalić auto i odpaliło z pierwszego, pochodził na wolnych obrotach bez zadnych falowań i objaw awarii z minutę i zdechł....

Opublikowano
tez tak podejrzewałem, dzisiaj spróbowałem odpalic i zapalił z pierwszego, ale pochodził z minutę i zgasł, nic, na tygodniu wiozę go do mechanika
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
no i juz wiadomo ... najgorsza informacja dla mnie (ale i tez dobra, bo bede mial za soba) pompa wtryskowa. Czy ktoś zna dobry i sprawdzony zakład który sie tym zajmuje? Potrzebny mi tez taki, który wysyla za granice, dokladniej Niemcy. Proszę o kontakt, bo musze do świąt sie wyrobić :) pozdrawiam z góry dzieki ;)
Opublikowano
ja akurat robiłem u p. Białaszewskiego w miejscowości Gozdowo. Wpisz w google to znajdziesz, tylko nie wiem czy wysyłkowo ci zrobi. Naprawy tego typu robią też osoby z tego forum, np. użytkownik TC , może napisz do niego na pw