Skocz do zawartości

Jaki model - skrzynia automatyczna E91 2.5 218KM benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, jestem nowy także jak to zawsze piszą nowi - przepraszam, jeżeli to nie miejsce dla tego tematu. ;)

Mam na oku E91 2005r. 2.5 benzyna 218KM. Kod silnika N52, 160tyś na blacie. Podejrzewam, że do wymiany będzie olej w skrzyni automatycznej. Czytałem na forach USA, że serwis BMW zaleca wymiane co 100 000 mil, czyli ok 160 tyś km.

Informację te znalazłem przy pytaniu dotyczącym silnika 2.5, ale nie wiem o jakiej mocy i o jakim kodzie. Sprzedawca powiedział, że chciał wymienić olej po zakupie auta, ale w serwisie dowiedział się, że oleju nie wymienia się, jeżeli nie ma ku temu przesłanek. Mogą to zrobić ale na odpowiedzialność kupującego. Sprzedawca nie musiał mówić prawdy, dlatego pytam Was. Jutro spróbuje się dowiedzieć w ASO co nie co.

Zatem, jaka jest Wasza wiedza na temat wymiany oleju?

Jaki dokładny model skrzyni jest w tym samochodzie? Jakie elementy eksploatacyjne skrzyni automatycznej się wymienia oprócz oleju? Jaki lać olej?

Myślę, że temat się przyda nie tylko mi.

Pozdrawiam

MD

Opublikowano
BMW nie zaleca wymiany oleju w automatycznej skrzyni biegow twierdzac, ze jest tam olej typu longlife. Producent skrzyni natomiast, firma ZF, zaleca juz wymiane oleju (sprzeczne opinie). Ja bym wymienil jednak olej. Mowi sie, ze wymiana powinna byc optymalnie wykonywana co 60 tys. km przebiegu. Do wymiany masz cala miske olejowa (z tego wzgledu, ze jest ona zintegrowana z filterkiem) oraz sam olej w skrzyni biegow. Sa do kupienia cale gotowe zestawy serwisowe do danego typu skrzyni. W ASO usluga kosztuje ok. 3 tys. zl (taka informacje dostalem z ASO BMW Olszowiec w Poznaniu), poza ASO czesci i robocizna okolo 1200-1400 zl (czasem moze i nawet taniej, zalezy w jakim serwisie bedziesz olej wymienial).