Skocz do zawartości

530d stan oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj chciałem zrobić małą dolewkę oleju i chyba przez nie uwagę trochę przesadziłem czy stan oleju jak na zdjęciu dochodzący do białej kreski jest nie bezpieczny ? czy to jest max i można tak jeździć ?

http://i.imgur.com/AylTy2i.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A trzyma ci olej w podstawie filtra?

Kiedy sprawdzałeś poziom?

Zimny, ciepły?

Opublikowano
  • Autor

Samochód zimny po całej nocy było w połowie między tymi kreskami to mowie doleje trochę bo bede jechał zaraz i teraz nie wiem czy nie przesadzilem.

Kurcze nie wiem czy trzyma ale nic nie cieknie jeśli o to chodzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Chodzi o to, że w m57 czasem nie trzyma zaworek w podstawie filtra oleju, i po prostu po nocy olej ścieka sobie z filtra do miski olejowej, i z automatu podnosi stan oleju.

Także ja sprawdzam ok 3 minuty po zgaszeniu auta, żeby ściekło co ma ścieknąć, ale żeby z filtrze oleju zostało.

Jeśli sprawdzę teraz po nocy, to mam górny stan, ale jak tylko odpale, i zgaszę, to będzie on niższy, bo pompa zaciągnie do filtra.

Opublikowano
  • Autor

rozgrzałem samochód do temp roboczej czyli 90 stopni zgasiłem po 5 minutach sprawdziłem i tak jak na pierwszym obrazku stan oleju lekko sięga tej białej kreski.

może tak być ?

Opublikowano
  • Autor
wziałem przewód podciśnienia i strzykawkę i wyssałem 300ml i poziom sięga max ale go nie przekracza wiec na pewno było za dużo :) jutro na zimnym sprawdzę jak to wygląda i ewentualnie jeszcze oddessę
Opublikowano
rozgrzałem samochód do temp roboczej czyli 90 stopni zgasiłem po 5 minutach sprawdziłem i tak jak na pierwszym obrazku stan oleju lekko sięga tej białej kreski.

może tak być ?

Sprawdź po nocy-jaki będzie stan oleju.

Jak będzie taki sam,to:

-zaworek w podstawie trzyma

-nie rób nic,nie stanie się nic przez taki minimalny nadmiar.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
  • Autor
spoko dzięki chłopaki, na pewno czuję się pewniej bo odessałem prawie 300ml. Jutro po nocy na pewno spradzę jak to wygląda.