Skocz do zawartości

Czujniki abs Tył bmw e39 520i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie . Z góry sorry za temat ze powtarzają się ale u mnie jest inny problem . Otóż kilka miesięcy podpiełem kompa by sprawdzić który czujnik abs jest padnięty , kontrolki abs i konrtola trakcji wyswietlało się ... Okazało się że tylni prawy. Kupiłem zamiennik i wstawiłem , brak poprawy. Na dniach kupiłem niebieski siemensa oryginalny używany. Podjechałem na diagnostykę by zresetować błędy , abs dalej się pali , szybko sprawdziliśmy który czujnik znowu ma problem ...błedy wyskoczyły ze lewy i prawy tylni , z czego lewy tylni odpowiada ze prędkościomierz , także w drodze pokazuje prędkość i raczej działa ... Nie mam już sił prawie do tych czujników... Czy istnieje jakiś inny problem ?? może czujniki są ok a coś innego może sprawiać problem .
Opublikowano
Stawiam na sterownik ABS-u. Miałem to u siebie, już nie pamiętam który czujnik mi wywalało, chyba tylny prawy. Okazało się, że czujnik był ok. Sterownik naprawiłem za 350 zł. z gwarancją i od półtora roku mam spokój.
Opublikowano
Być może to być to , tak jak mówisz... spróbuje kiedy wstawić drugi , dzięki za pomoc ! Akurat nie wiedziałem co by mogło mieć jeszcze powiązanie z abs-em , ale jeszcze raz dzięki .
Opublikowano
podczas jazdy poszczególne koła mają taką samą prędkość>?? Zamienniki nie działają a używka to różnie, więc ciężko wyeliminować czujniki czy działają jak robisz na używanych rzeczach
Opublikowano
Podłączyć pod kompa i jechać. Na postoju tego nie sprawdzisz. Tak mi mechanik robił dwa razy jak miałem problemy. Kupiłem raz lt vdo i niedawno przód również vdo. Za każdym razem musiał tak sprawdzić by wyeliminować sterownik
Opublikowano
Podłączyć pod kompa i jechać. Na postoju tego nie sprawdzisz. Tak mi mechanik robił dwa razy jak miałem problemy. Kupiłem raz lt vdo i niedawno przód również vdo. Za każdym razem musiał tak sprawdzić by wyeliminować sterownik

ile dawałeś za czujnik ? :)

Opublikowano

Ogarne to najwyzej za jakiś czas i zobaczymy co będzie , teraz zostało mi zająć się czujnikiem położenia wału korbowego :cry: Pada jak nie to , to tamto i tak w kółko :(

Opublikowano
Takie części jak czujniki nie kupuje się zamienników lub używane. Zamienniki praktyczne żadne nie działają bądź działają chwile lub kilka tyg, miesięcy. A używki są juz stare jak te auta...
Opublikowano
Takie części jak czujniki nie kupuje się zamienników lub używane. Zamienniki praktyczne żadne nie działają bądź działają chwile lub kilka tyg, miesięcy. A używki są juz stare jak te auta...

Przekonałem się już na tych zamiennikach . Nie miałem wczesniej bladego pojęcia na temat zamienników ze są nic nie warte , przejechałem się na jednej...drugiej częsci i wiem ze kasa tylko w błoto idzie. No i teraz też bd uważał na używki , na jedno dobrze wiedzieć . Choć wiem ze w innych markach zamienniki są ok, a bmw ich nie przyjmuje . Także takie forum jak tu ... sporo wiedzy można wyciągnąć na przyszłość .

Opublikowano
Mimo wszystko radziłbym w pierwszej kolejności sprawdzić jednak ten sterownik. Kosztuje to parę złotych i sprawdza się na jakimś specjalnym urządzeniu, nazwy tego urządzenia niestety nie pamiętam (elektryk samochodowy będzie wiedział o co chodzi). A diagnoza jest jednoznaczna po sprawdzeniu.
Opublikowano
sterownik można sprawdzić samemu czy będzie pokazywał cały czas błąd z tego samego czujnika czy z innego.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano

Podmieniając kable przy samym sterowniku, każde koło ma inny kolor kabli należy zamienić prawą stronę z lewą i jeżeli

na kompie po zamianie pokaże błąd zamiast lewy tył to prawy tył to znaczy że to czujnik a nie sterownik.

Zepsuty sterownik cały czas będzie pokazywał błąd lewy tył. U mnie tak właśnie zrobiłem.

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Opublikowano
O ile łożysko nie jest padnięte :mrgreen: pozmieniajac można ale jak, błąd zostanie na tym samym kole prócz sterownika musimy pamiętać o koronce magnetycznej która czasami też pada i będzie taki sam efekt
Opublikowano
Niestety wyjęcie i zamiana czujników jest prawie niemożliwa.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam ponownie . Wstawiony mam czujnik boscha. Obecnie chciałem firmy ATE, ale doradzali ze bosch jest ok formą wiec wziąłem boscha. Minusem przy zakładaniu czujnika gdzie przykręca się czujnik , była zjeżdżona śruba ale zasilikonowałem obręcz w okół czujnika tak by nie wyskoczył i dobrze siedział... Zastanawiam sie czy czujnik schizuje czy nie ma tego docisku przez tą śrubę ??.( wiem że teraz trzeba było rozwiercać i gwintować na nowo) Pod czas jazdy włącza się kontrola abs i trakcji , na pewno reszta czujników jest sprawna .
Opublikowano

Sprawdzić czy to montaż zły przez nawalenie silikonu lub kupić czujnik taki jak, ci pisałem. Kto ci tu w temacie niby tak doradził?

I napisz ile za niego dałeś za tego bosch bo on tani też nie jest

Opublikowano
kupowałem w sklepie z częściami , mieli na stanie boscha, mówiłem ze jestem za firmą ATE , słyszałem ze boscha łapią właśnie schizy , a tu gadał że boscha dobra firma itp ( wiem że kumpel kupował do siebie też i działało jak trzeba ) Na forum nikt nie doradzał ... Jakoś koło 230 zł