Skocz do zawartości

320d 150 KM kopcenie zależne od temperatury zewnętrznej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Szybki pytanie - zauważyłem że jak temperatura spada poniżej 10 st. auto nawet przy pełnym bucie dymka nie puści. Jak tylko jest powyżej to puszcza chmury (wiocha jak nie wiem co) - Wszystkie parametry w normie (korekty wtrysków, EGR czyszczony i sprawny, odma nowa itd). Zastanawiam się nad którymś czujnikiem temp - tylko ile ich jest i który podejrzewać - czy przepływka ma w sobie czy tylko ten na rurze przed EGR meirzy powietrze?

Aha, spalanie mam wrażenie że jest jeszcze wyższe niż kiedyś. Mam automata - pomijam fakt że przy ECO jeździe gdzie komp schodzi w okolice 5 l - mój spala >7. Przy normalnej/dynamicznej jeździe komp 6,5 a realnie 9/100 :shock:

pzdr

Opublikowano

To można wytłumaczyć w ten sposób że zimne powietrze zawiera więcej tlenu co powoduje leprze spalanie w komorze silnika i nie powoduje dymy (sadzy).

Przyblokuj EGR elektronicznie i będziesz miał problem z głowy.

Co do złego wskazania średniego spalania to jest to wynikiem twoich wtrysków i faktem że nie są już nowe, można to skorygować za pomocą DISa.

Opublikowano

Spalanie skorygowane (maksymalnie można o 10 %) - wcześniej to i 4,8 komp pokazywał :D

EGR ograniczony DISEM.

Jeśli jakiś czujnik temp by wariował to raczej błędu nie będzie tylko trzbe w live data patrzeć tak ?