Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam mały problem z instalacją DISA a mianowicie, mam wszystkie pliki potrzebne do odpalenia tego programu DIS, INPA oraz VMware 7,1,0 od T....F.

Wszystko zainstalowałem i ustawione tak jak podane w opisie tylko w momencie odpalenia jednego programu np INPA w VMware pyta mi się o klucz do tego programu.

Ma ktoś odpowiedni klucz do programu VMware od T.....F?

Dziękuję za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zrezygnuj z Vmware 7 i zainstaluj vmware 8 lub 10 jest o wiele lepszą maszyną vmware wirtualną

będzie tam wszystko czego potrzebujesz karty sieciowe zostaną stare i ustawienia vmware 10 same odinstaluje vmware 7

Ja z ta 7 vm to miałem same problemy i jak zainstalowałem VM8 to było idealnie nigdy nie miałem problemu z wykrtwaniem interfejsu (jak coś to można przyciągnąć)

maszyna z DIS v57 od trandolfa działa dobrze z vmware 8 i vmware 10 próbowałem i stwierdzam po próbach (chociaż mam juz lepsze wersje DIS v44 i V57_baseV57_CIPv44)

Opublikowano
Zrezygnuj z Vmware 7 i zainstaluj vmware 8 lub 10 jest o wiele lepszą maszyną vmware wirtualną,

będzie tam wszystko czego potrzebujesz karty sieciowe zostaną stare i ustawienia vmware 10 same odinstaluje vmware 7

Ja z ta 7 vm to miałem same problemy i jak zainstalowałem VM8 to było idealnie nigdy nie miałem problemu z wykrtwaniem interfejsu (jak coś to można przyciągnąć)

maszyna z DIS v57 od trandolfa działa dobrze z vmware 8 i vmware 10 próbowałem i stwierdzam po próbach (chociaż mam juz lepsze wersje DIS v44 i V57_baseV57_CIPv44)

Jeszcze raz dzięki wszystko hula mam jeszcze pytanie co do IMPY: czy jest możliwość jakiejś aktualizacji bazy ponieważ inpa v2 i 3 od T.....F nie posiada sinika N47 BMW Serii 3 E90 grudzień 2007, 177 Km 320D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrezygnuj z Vmware 7 i zainstaluj vmware 8 lub 10 jest o wiele lepszą maszyną vmware wirtualną

Jeszcze raz dzięki wszystko hula mam jeszcze pytanie co do IMPY: czy jest możliwość jakiejś aktualizacji bazy ponieważ inpa v2 i 3 od T.....F nie posiada sinika N47 BMW Serii 3 E90 grudzień 2007, 177 Km 320D

lepiej sobie skopiuj całą maszynę vmware jak byś cos pomylił lub rozpakuj nową

1 opcja to zrobić Ediabas 6.4.7 prosto z systemu głównego (działa nawet z win10 64bit)

- standard tools 2.3.0 (ediabas 6.4.7) i i instalacja Diaghead (jak masz system 64bit to nie będzie działac NCS 3.0.8 ale jest na to rada ja zamieniam sobie ediabasy

2)

- otwórz inpe na vmware i usuń wszystkie pliki (ponieważ jest tam tylko 2GB dysk to musisz opróżnić wszystko co możliwe

- Ediabas

-INPA

-NCS

WINLEDI

NFS

usuń też wszystko z kosza dopiero zamknij windows i całe vmware

- uruchom ponownie vmware pewnie zwolniło sie miejsce na dysku i możesz instalować

a zainstaluj Standard tools 2.3.0 na STD:OBD COM1 (w zasadzie to nawet moze być od Com1 do com 9 tylko aby było tak samo jak w menadzeże urządzeń interfejs ale teraz masz na com 1 więc zostaw ten ) i odznacz usb serial adapter zainstaluj całe standard tools na domyślnych ścieżkach

po instalacji idz do NCSEXPER i zmień nazwe na NCSEXPER_old (jest to ważne aby działał później NCS)

i teraz z pendrive znowu wypakuj biblioteki INPA 5 UPDATE STANDARD TOOLS 2.12 (ale to będzie update ediabas 6.4.7)

odznaczając tak jak w instrukcji tylko C:\ ma być w element docelowy tylko tyle aby pliki trafiły tam gdzie potrzeba

jak zapyta czy zmienić pliki to kliknij tak wszystkie

- inpa gotowa a teraz NCS

zmień znaowu nazwe NCSEXPER na NCSEXPER_730 a później z NCSEXPER_old obetnij z nazwy _old zostawiając tylko NCSEXPER

teraz kopiuj biblioteki

- z NCSEXPER_730 wytnij folder DATEN i wklej go do C:\NCSEXPER\ zastąp go z tym co tam jest powinna być ściezka C:\NCSEXPER\DATEN

- Z NCSEXPER_730 wytnij folder SGDAT i wklej go do C:\NCSEXPER\ i zstąp go z tym co masz ścieżka powinna być C:\NCSEXPER\SGDAT

- Z NCSEXPER_730 wytnij folder TAB i wklej do NCSEXPER\ i tak samo jak wcześniej

- Z NCSEXPER_730 wytnij folder Z BMW Coding Tool v240 i wklej do NCSEXPER

NCS gotowy 3.0.8 z nowymi bibliotekami z Spdaten v53

teraz konfiguracja EDIABAS dla DIS

Idz do EDIABAS\BIN\ szukaj folderu ediabas.ini

i zmień dwie wartosci

;=============================================================================

;EDIABAS 6.4.7 Configuration

[Configuration]

;-----------------------------------------------------------------------------

; NetworkProtocol

; Description : Network protocol

; Default =

NetworkProtocol = TCP

;TCP/IP Configuration

[TCP]

; RemoteHost

; Description : server address/name

; Default =

RemoteHost = 192.168.68.30

; Port

; Description : IP communication port

; Value : 1000 < port < 30000

; Default =

Port = 6801

;---------------------------------------------

teraz w tym samym folderze C:\EDIABAS\BIN\ szukaj OBD.ini i zmien z USB na OBD

[OBD]

Port=Com1

Hardware=OBD

RETRY=ON

i to w zasadzie wszystko powinno działać tylko musisz od nowa wykryć głowice w DIS rozłączyć starą i połączyć nową

jak nie będziesz wiedział to napisz

Opublikowano

Spoko dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Mam jeszcze jedn problem podczas pracy na DIS korzystam tylko z touchpad laptopu i w momencie przejścia w maszynie na dis mogę pracować tylko na systemie xp z maszyny, nie mam możliwości wyjścia z niego na system win7 w laptopie, co mogę zrobić to jedynie przez klawiaturę użyć opcji alt+ctr+dlt i włączyć menedżera urządzeń i w obrębie maszyny wyłączyć program Vmware. O co chodzi touchpad w inpa działa normalnie a na dis już nie. :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ctrl+Alt (lub shift+ctrl) wyrzuca kursor poza maszynę VMware i możesz zmniejszyć lub powiększyć obraz lub przeskakiwać na inna ,maszynę vmware lub zamknąć DIS

ja w DIS używam pełnego ekranu jest o wiele szybciej niż przewijanie na pasku u góry zawsze ci pozostaje zakładka lub tylko najechanie kursorem na górną krawędź ściąga zakładkę (oczywiście kursor należy wyrzucić poza maszynę DIS)

Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc trochę się namęczyłem i powiem jedno podczas instalacji DISA od T.......F`A polecam jednak film instalacyjny krok po kroku bo jak coś zrobimy trochę inaczej to wszystko się posypie :o . Istalując INPA z zmianami w kluczu rejestru bezpośrednio do systemu laptopu było łatwiej niż z DISEM :D :wink:. Jak ktoś ma instrukcję obsługi DISA to też poproszę.

Zobaczymy co będzie dalej, muszę zrobić wypalenie DPF.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Robisz skan całego samochodu

przechodzisz do funkcje serwisowe > DRIVE > DDE electronics > particulate filter

masz do wyboru dwie opcje

pierwsza to reset historii przebiegu filtra i i ilości wypaleń ....

druga to właśnie wypalenie filtra (w niektórych wersjach DDE w DIS opcja wypalania jest w innym miejscu)

postępuj zgodnie z instrukcjami wydanymi w DIS (prędkość ok 60/70km/h obrotty silnika od 1500 do 2500 max silnik nagrzany do odpowiedniej temperatury

wszystko pisze w instrukcjii

a tu film z youtube

Opublikowano

Dzięki za super opis : )

Tak tylko skan całego samochodu ja umie robić tylko w IMPA, a w DIS nieestety nie ; )

Opublikowano

przechodzisz do funkcje serwisowe > DRIVE > DDE electronics > particulate filter

masz do wyboru dwie opcje

pierwsza to reset historii przebiegu filtra i i ilości wypaleń ....

druga to właśnie wypalenie filtra (w niektórych wersjach DDE w DIS opcja wypalania jest w innym miejscu)

postępuj zgodnie z instrukcjami wydanymi w DIS (prędkość ok 60/70km/h obrotty silnika od 1500 do 2500 max silnik nagrzany do odpowiedniej temperatury

wszystko pisze w instrukcjii

a tu film z youtube

Dziękuję jeszcze raz :D temat uważam za zamknięty. Wszystko działa ok. :wink: Teraz tylko wypalanie. :cool2: Ciekawe jak ten proces przebiegnie:?:, ale to jest temat na inny post.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... zainstaluj vmware 8 lub 10

Nie mogę tego nigdzie znaleźć. :(

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano

A i jeszcze jedno pytanie będzie komplet informacji w tym poście.

Jak wydrukować raport z DISAa?

Czytałem parę postów na ten temat, lecz nie działa parę linków potrzebnych do odpalenia w DISIe wirtualnej drukarki.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Proszę o pomoc mam cztery raporty do odczytania w PDF :modlitwa:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Din76, jesteś wielki! :dance: :handshake:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.