Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko!

Poszukuję informacji w sprawie różnic w tych modelach silników. Niestety wujek Google przestał być pomocny po ukończeniu gimnazjum, więc takowych informacji nie znalazłem.

Na ten moment spostrzegłem następujące fakty: ( Różnice/fakty dotyczą M54b22 & M52TUb25 )

- Silniki m54 mają regulator ciśnienia paliwa w filtrze paliwa, m52TU regulator ciśnienia paliwa na listwie paliwowej.

- Oba te silniki mają elektroniczną przepustnicę, jednakże m54 ma przepustnice o większej średnicy.

- Inne momenty obrotowe i ilości KW, średnice oraz skoki tłoków.

- W obu przypadkach mamy do czynienia ze sprzęgłem samonastawnym (SAC)

- Różnice są również zauważalne w oprogramowaniu sterowników czy samych sterownikach.

Interesuje mnie fakt swapu w tym przypadku m52TU za m54, czy jedyną przeszkodą jest regulacja cisnienia paliwa, inny dolot za przepustnica, sterownik, czy można napotkać inne przeszkody?

Temat skierowany do użytkowników którzy mieli do czynienia z tymi modelami silników, nie interesują mnie pytania poborców wujka typu " a po co chcesz robić swapa, przeciez m54 jest nowsza konstrukcją co znaczy lepszą"

Pozdrawiam ! :)

Opublikowano
No i z tego co wielu użytkowników pisze z doświadczenia M54 pobiera dość "znaczne" ilości oleju w porównaniu do M52
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie mają oba elektronicznych przepustnic.W każdym razie nie wszystkie.

Wydaje mi się że tylko M54 miało elektroniczne przepustnicę, a M52 miało linkę, i chyba tylko po tym idzie na pierwszy rzut oka odróżnić te dwa silniki.