Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z moją perełką bmw e90 - 2008 rok. Od 1,5 roku trafia ona do przeróżnych mechaników i nikt ni może nic poradzić. Problem tkwi w hamowaniu - hamulce działają sprawnie i dobrze, jednak często hamowanie powoduje drganie samochodu (wydaje się że nie jest to drganie kierownicy a całego auta). Wymieniany był już płyn hamulcowy, 3 razy wymieniane tarcze z klockami i raz same klocki ( za każdym razem brany orginalny zestaw). 3 razy sprawdzane było całe zawieszenie (2 razy wymienione wahacze pomimo iż były jedynie lekkie odchylenia od perfekcji na nich) co również nic nie daje. Identyczna sytuacja co z wahaczami miała miejsce również w stosunku do piasty. Auto drga przy niskich jak i wysokich prędkościach kilkanaście razy dziennie (nie przy każdym hamowaniu). Głównie drga przy lekkim naciskaniu hamulca. Drgania wygładają jak takie szarpanie samochodu i występują tylko i jedynie przy hamowaniu. Gdzie jeszcze można szukać przyczyny? Samochód mam od nowości z salonu i nie był uderzany. Sprawdzone i wyważone felgi, zmieniane opony. Drgania (szarpanie) występują przy oponach letnich i zimowych. Podpięcie do komputera także nic nie wykazuje. Gdzie szukać przyczyny?

1 post więc za błędy popełnione w nieświadomości z góry Przepraszam,

Pozdrawiam,

Rafał. Białystok.

Opublikowano
w jakim sensie? wszystkie cztery zaciski były zdejmowane i tłoczki pracują, nie są zblokowane :/

kiedyś miałem przypadek, że jeden tłoczek po prostu źle działał. Ktoś wcześniej wymieniał i chodził troche ciężej od pozostałych.

Drgania pojawiały się głównie na kierownicy przy hamowaniu. Za którymś razem zaczął powodować okresowo silne drgania podczas jazdy

Opublikowano
Tak jest piasty były sprawdzane, jedna nawet wymieniona pomimo iż majster mówił że może zostać i jej wada jest nieznacząca. Tarcze też były sprawadzane. Mechanicznie wszystko jest ok.