Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam malutki problem z wymianą oleju ,tzn nie wiem kiedy go wymienic bo zrobiłem już na nim 10 000km a dopiero niedawno zgasła mi przed ostatnia zielona kontrolka i znając moją bawarke ostatnia będzie się swieciła jeszcze przez jakies 2000km.Może to i głupi problem ale gdzieś na tym forum wyczytałem ze powinno się kasować te kontrolki dopiero jak się zapali żułta ,poniewarz puzniej mogą się pier... Silnik M40

Opublikowano
"Za wczesna" wymiana żadnemu silnikowi nie zaszkodziła.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
nie ma co zalować na wymianie, sugerowane jest po 10.000 jako ideał wiec jak dbac chcesz o samochodzik to juz czas a koszt niesjet taki duzy z filtrami do 160 zeta:)
Opublikowano
a koszt niesjet taki duzy z filtrami do 160 zeta:)

szczesliwi posiadacze R4-ek ... :twisted:

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
"Za wczesna" wymiana żadnemu silnikowi nie zaszkodziła.

No napewno nie, tylko po co?? Przeciez te 12 czy nawet 15tys. to nie jest wcale tak duzo...A to że jest zalecane po 10tys. to jest jeden wielki pic...Olej powinno się wymieniać kiedy straci jeden ze swoich parametrów np. lepkośc,kwasowość lub jest zanieczyszczony.Np. w stanach gdzie niegzdie stosuja taką metodę, że wymieniaja sam filtr, a oleju nie.Wiec sprawa wymiany jest indywidualna w każdzym samichodzie. Ale napewno lepiej wymienić niż nie... :wink:

Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano
szczesliwi posiadacze R4-ek ... :twisted:

Pierwszy raz widzę, żeby ktoś zazdrościł posiadania M40 pod maską :shock: :shock: :D

No napewno nie, tylko po co?? Przeciez te 12 czy nawet 15tys. to nie jest wcale tak duzo...A to że jest zalecane po 10tys. to jest jeden wielki pic...

To nie jest pic, tylko złoty kompromis. :roll:

Olej powinno się wymieniać kiedy straci jeden ze swoich parametrów np. lepkośc,kwasowość lub jest zanieczyszczony.Np. w stanach gdzie niegzdie stosuja taką metodę, że wymieniaja sam filtr, a oleju nie.

Kłopot polega na tym, że warunkach domowych nie jesteś w stanie określić, czy któryś z kluczowych parametrów został utracony.

Wiec sprawa wymiany jest indywidualna w każdzym samichodzie.

I dlatego dziś przeciętne BMW samo żąda wizyty w ASO, według wskazań komputera. :cool2:

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Pierwszy raz widzę, żeby ktoś zazdrościł posiadania M40 pod maską :shock: :shock: :D

jak stoje w kolejce w sklepie motoryzacyjnym i mam kupic dwie banki syntetyka to jest jedyny moment kiedy zazdroszcze tym co maja czterocylindrowce ;)

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
czy ten "wspaniały" oil service nie będzie się kaszanił jak się go za szybko kasuje :?:

Nie skaszani się :mrgreen: :8)

Opublikowano
Wszytsko zalezy od tego jaki stosujesz olej, jezeli stosujesz jeden z serii long life SLX to nie ma sensu wymieniac co 10 tys bo jest to olej z gornej polki i nazwa mowi sama za siebie. Jest on olejem szlachetnym i powoduje wydluzone przeglady , czyli zmieniasz co 20 tys. Czyli po przejechaniu 15 tys spokojnie zaczynasz myslec o wymianie bo wczesniej i tak nie ma sensu. Ale oczywiscie stosuje sie to tylko do oleii zalecanych przez BMW o specyfikacji Long Life. Natomist jezeli uzywasz tanszych oelii , badz mineralnych etc. wymieniaj co 10-12 tys km max 15 jezeli chcesz aby twoj silnik pracowal w spokoju:) Dzis jestem wlasnie po zmianien oleju, i niestety przyznam ze jest to w moim przypadku nie maly koszt bo prawie 500 zl z filtrem :/ W tym przypadku tez zazdroszcze tym co maja r4 :)