Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie znalazłem takiego tematu ale na pewno gdzies jest ; p

Planuje kupić e39 w 3.0d. Wiem ze są 2 wersje silnikowe 184KM i 193KM. Jakie różnice są między tymi silnikami? Wiem tylko ze w polifcie są inne nowsze wtryski. Obiło mi się o uszy ze dorzucili drugie turbo ale coś mi się to nie widzi ; p jak z awaryjnością ? Który silnik jest bardziej ceniony przez użytkowników? ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oba silniki to dokładnie to samo, niczym się nie różni.

184 wychodził przed liftem, 193 głównie po lifcie, ale można go spotkać w ostatnich sztukach przedliftowych.

Turbina zawsze była jedna, drugą dokładała co najwyżej alpina do D10.

Silnik ten jest ogólnie ceniony przez użytkowników, min, za trwałość vs. osiągi vs. spalanie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bezpośredni konkurent e39 to audi A6 C5.

Nie jest to złe auto, aczkolwiek jeśli szukasz konkurencji dla diesla 3.0d to audi ze swoim 2.5tdi wychodzi naprawdę słabo...

Opublikowano
Ja mam e39 530d 2000r w kombi. Jestem bardzo zadowolony, przejechałem od kwietnia 20 000km i po za wymianą filtrów, odmy i łożysk nie wymieniałem nic. śmiga się bardzo dobrze pod względem wygody i mocy. Na prawdę nie mam na co narzekać. Na trasach ten samochód spisuje się idealnie, jest elastyczny i przy jeździe 150km/h spala mi 7,5, można i tak jechać aby spalała mniej niż tą 7mke :)
Opublikowano
Nie zastanawia Cię dlaczego?

Bo seat vw i skoda to inna klasa samochodu ;) jedynie audi, ale nie jeździłem 3,3 audi i bmw 3.0 takze nie powiem dlaczego audi spala wiecej ;D