Skocz do zawartości

E61 535d drgania...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem posiadaczem E61 535d 04r. W aucie jest pewna usterka mianowicie drgania występujące przy obrotach 2-2.5 tys. najczęściej w okolicy 100 km/h chociaż też nie zawsze. Byłem u swojego mechanika stwierdził że to podpora wału i ją wymienił. Pomogło to nawet ale drgania nadal występują tylko mniejsze o jakąś połowę. Powiedziałem mu o tym on stwierdził że być może kończy się most. Co o tym sądzicie, wydaję mi się że może jeszcze wał będzie do wyważenia lub coś takiego. Może ktoś miał podobny problem.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mi kiedyś w starej e39 rozwaliła się guma łącząca wał z mostem, nie wiem jak to jest w e60, ale taka guma jest chyba między wałem a skrzynią biegów. Walnięta podpora mogła sprawić, że drgający wał właśnie to uszkodził.

Znalazłem w realoem:

Część nr 2

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NJ91-EUR-04-2004-E61-BMW-535d&diagId=26_0202

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za podpowiedź. Mechanik miał początkowo wymieniać jakiś łącznik wału poduszki pod skrzynią no i tą podporę. Wymienił tylko podporę bo stwierdził że reszta jest ok jak to on powiedział. Będę musiał jeszcze raz do niego podjechać...
Opublikowano
  • Autor
No tak teraz wiem tylko nie wiem czemu go nie wymienił. To rozumiem że przez niego jest taki efekt ? W przypadku zajechanego mostu też by tak było ? Tutaj jest taki efekt rusze z miejsca i jadę sobie dajmy na to 90-100km/h (występuje przy różnych prędkościach). zaczyna go "łapać" i wpada w drgania. Jest to najbardziej odczuwalne kiedy jadę pod górkę za kimś. Ale tylko dodam gazu trochę przyspieszę wszystko jest elegancko. Również przyspieszanie z "butem w podłodze" nie ma żadnych problemów, tylko jazda ze stałą prędkością wpada w drgania :(
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Źle mnie rozumiesz kolego, ja nie gwarentuję, że to jest przyczyna Twojego broblemu. Podpowiadam Ci tylko co może być, co kiedyś było u mnie w podobnym aucie. To może być wał, to może być dyfer, ale chyba najłatwiej i najszybciej kupić i wymienić ten łącznik, zawsze możesz go oddać.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano
  • Autor
Jak nie dajesz gwarancji to po co piszesz !? Na poważnie :) wiadomo że nikt nie ma szklanej kuli i nie powie mi czy to jest wina tego a tego. Postaram się wymienić ten łącznik na dniach i zdam relację. Dzięki w każdym razie za podpowiedź.
Opublikowano
  • Autor
Byłem u mechanika i zrobiłem z nim jazdę próbną. Wygląda na to że konwerter dokonał żywota :(