Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam BMW E46 323i z 1998r silnik 2.5 M52B25TU 170km

Moje BMW ma dziwne objawy, mianowicie gdy sie rozgrzeje to lubi szarpnąć przy 1.5 tys. RPM i łape dużego muła, tak jakby zabrakło mu połowę mocy, problem wystepuje losowo raz chodzi elegancko a raz zamula i dopiero po wystygnieciu i ponownym odpaleniu jest ok.

Sprawdziłem cały dolot czy nie ma dziur, jest ok, pojechałem na kompa i wyskoczyly mi błędy: uszkodzone sondy lambda przed katalizatorem i błąd nastawienia wałka rozrządu ssącego.

Teraz pytanie co to za błąd i gdzie tkwi problem z losowym zamulaniem auta, wina vanosa czy moze coś innego. Proszę o pomoc.

Jeśli w złym miejscu dodałem post proszę o przeniesienie do odpowiedniego.Pozdrawiam!

Opublikowano

wyskoczyly mi błędy: uszkodzone sondy lambda przed katalizatorem i błąd nastawienia wałka rozrządu ssącego.

Teraz pytanie co to za błąd i gdzie tkwi problem z losowym zamulaniem auta, wina vanosa czy moze coś innego. Proszę o pomoc.

Uszkodzenie sondy lambda to uszkodzenie sondy lambda - sprawdź parametry jej działania - pewnie nie działa w ogóle.

Jeśli chodzi o błąd nastawienia wałka rozrządu to niekoniecznie musi być od razu vanos - może być po prostu uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu

Pozdrawiam

Opublikowano
Tak jak kolega wyżej napisał, zapewne lamba do wymiany, wymieniałeś ją już? U mnie w M44 tak było że niekiedy zamulał i nagle dostawał mocy, po zmianie sondy działa wzorowo.