Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na forum jestem już jakiś dłuższy czas lecz szukajka wystarczyła mi w zupełności dlatego nie było okazji się jeszcze odezwać.

Na imie mi Radek, w posiadaniu e87 120d 2004r 163km od 3 lat. Mechanik ze mnie wielki nie jest ale w większości z naprawami radzę sobie sam czy z pomocą waszych rad na forum:)

chciałbym zapytać bardziej doświadczonych kolegów czy występuje u was taki problem:

Po jakimś dłuższym postoju (gdy silnik się wychłodzi) gdy jest włączony 1 bieg na sprzęgle przy odpalaniu autem lekko szarpnie do przodu, tak samo na postoju przy zgaszonym silniku na lekko pochyłym terenie wciskając sprzęgło auto stoi po zrzuceniu na luz auto się stoczy. Tak jakby nie do końca rozsprzęglało. Problemu znika już po pierwszych obrotach silnika. Dodam że sporadycznie jest problem z wrzuceniem 1 biegu pomaga czasem tylko zmniejszenie nacisku na hamulec albo minimalne przetoczenie auta z pochyłości po zwolnieniu hamulca ale to chyba w 1er normalne.

Opublikowano
Raczej wątpliwe bo szarpnie tylko przez sekundę przy odpaleniu, po pierwszych obrotach ustaje, no chyba że jest zapowietrzony ale wtedy chyba pedał wpadał by w podłogę. Z wrzucaniem pozostałych biegów jest ok, tylko z tym pierwszym ale też sporadycznie.