Skocz do zawartości

330i Rozlatujący się wentylator visco

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z rozlatującym się wentylatorem w visco. Zauważyłem niedawno że 4 czy 5 łopatek wentylatora rozleciały się . Kupiłem używkę oryginał. Mechanik który to wymieniał oznajmił że visco ma lekki luz i lekko czepie wentylatorem, ale nie powinno to sprawiać problemu. Dzisiaj zauważyłem że końcówki wentylatora są znów nadłamane (tak jakby uderzały o wystającą część obudowy vanosa!!) Zamówiłem już visco z firmy BEHR ,jednak chciałbym się Was dopytać czy może jeszcze być jakaś inna przyczyna?

Na wolnych obrotach nic nie dotyka . Auto wcześniej miało kolizję w górną część maski i chłodnicę w górnej części ,tak że doszła do visco . Z tego co się zorientowałem to visco jest przykręcone do pompy wody??? Bo jeśli tak to bym od razu także ją wymienił

P.S Na wyłączonym silniku wentylator jest luźny i można nim spokojnie obracać

Opublikowano
A na oko widzisz teraz zeby smiglo mialo jakies bicie? Musisz to w miare szybko naprawic, koledze odpadajace skrzydelko wkomponowalo sie w maske i nastepny wydatek.
Opublikowano
Sam, sprawdź na jakim elemencie są nowe rysy. Tak jest przykeecone do pompy i może to ona ma luz
Opublikowano
  • Autor

Tak. Ewidentnie widać że śmigło ma bicie. W takim razie wymieniam dodatkowo pompę wody.

Uderza rogami wentylator o wanosa w wyższym zakresie obrotów